matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
baca86:
zbadaj czy ciag jest rosnacy czy malejacy an = 5/(n-1)
19 paź 22:36
Marcin:
a
n+1
= 5/(n+1-1)=5/n a
n+1
/a
n
= [5/n]/[5/(n-1)]=[5/n]*[(n-1)/5]=(n-1)/n < 1 czyli a
n
jest malejący
19 paź 22:49