.
Andrzej: Mógłby ktoś podpowiedzieć co ja tutaj robię źle ?
t=
6√x
t
6=x
6t
dt=dx
| | t2 * t5 | | t7 | |
= 6∫ |
| = 6∫ |
| = |
| | t2 +t3 | | t2(1+t) | |
t
5: t+1 = t
4−t
3+t
2−t+1
−t
5−t
4
−−−−−−−−−−−−
−t
4
t
4 +t
3
−−−−−−−−−−−−−
t
3
−t
3 −t
2
−−−−−−−−−−−−−−
−t
2
t
2 +t
−−−−−−−−−−−
t
−t −1
−−−−−−−−−−
−1
I tutaj juz jestem w stanie stwierdzić ze mój wynik nie bedzie zgadzał sie z opdowiedziami, nie
potrafię też znaleźć błedu. Proszę o pomoc.
10 sty 21:42
Andrzej: POMOCY !
10 sty 21:53
Eve: próbowałeś to zamienic na potęgi? wtedy w mianowniku da się powyłączać czynniki
10 sty 21:54
Andrzej: no tak zrobiłem to wyłaczyłem t2 i skróciłem z t7
10 sty 21:55
Andrzej: POMOŻE KTOŚ ?
10 sty 22:05
Mila:
Podejrzewam, że nie wiedziałeś z zrobić z resztą.
Mogłeś inaczej wykonać to dzielenie.
Dzielenie :
Schemat Hornera
1 0 0 0 0 0 t=−1
1 −1 1 −1 1
−1 reszta (−1)
| t5 | | −1 | |
| =t4−t3+t2−t+1+ |
| |
| (t+1) | | t+1 | |
| | t5 | | −1 | |
∫ |
| dt=∫(t4−t3+t2−t+1+ |
| )dt= |
| | t+1 | | t+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| t5− |
| t4+ |
| t3− |
| t2+t−ln|t+1|= |
| | 5 | | 4 | | 3 | | 2 | |
Teraz na pewno będzie dobrze. Nie sprawdzałam podstawienia. Jak nie wyjdzie, to pisz.
10 sty 22:07
Andrzej: eh.... ale jestem głupi. dzięki za pomoc
10 sty 22:09
Mila:
10 sty 22:31