całka
Lukas:
chciałem podstawienie
x−1=t ale nie wyszło
10 sty 21:41
Eve: x3=t⇒x=t1/3
10 sty 21:43
Bogdan:
ale najpierw podziel x3 przez x−1
10 sty 21:45
Lukas:
Dzięki
10 sty 21:46
bezendu:
| | 1 | | 1 | |
∫(x2+x+1+ |
| )dx=∫x2dx+∫xdx+∫dx+∫ |
| dx t=x−1 dt=dx |
| | x−1 | | x−1 | |
| | 1 | | 1 | | dt | | 1 | | 1 | |
= |
| x3+ |
| x2+x+∫ |
| +C= |
| x3+ |
| x2+x+ln|t|+C |
| | 3 | | 2 | | t | | 3 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| x3+ |
| x2+x+ln|x−1|+C |
| | 3 | | 2 | |
10 sty 22:06
Lukas:
| | x−1 | | 2 | | 4 | | 4 | |
∫( |
| )dx=∫U{1− |
| )2dx=∫(1− |
| + |
| )dx= |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | | (x+1)2 | |
| | dx | | dx | | dt | | 1 | |
=∫dx−4∫ |
| +4∫ |
| =x−4 |
| +4{ |
| dt= |
| | x+1 | | (x+1)2 | | t | | t2 | |
| | 1 | | 4 | |
x−4ln|x+1|+4* |
| t3+C=x−4ln|x+1|− |
| (x+1)3+C ok ? |
| | 3 | | 3 | |
t=x+1
dt=dx
10 sty 22:35
Mila:
Dlaczego podnosisz do kwadratu?
| x−1 | | x+1−1−1 | | x+1 | | 2 | | 2 | |
| = |
| = |
| − |
| =1− |
| |
| x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
10 sty 22:41
Lukas:
bo tam jest źle przepisane, przepraszam
10 sty 22:42
Lukas:
hmm ? bo dziwny ten wynik coś
10 sty 22:48
Mila:
Całkiem ładnie to rozpisałeś
| | 1 | | 1 | |
∫dx−4∫ |
| dx+4∫ |
| dx= do trzeciej całki [x+1=t , dx= dt, ] |
| | x+1 | | (x+1)2 | |
=x−4ln|x+1|+4∫t
−2 dt=
=x−4ln|x+1|+4*(−1)*t
−1=
10 sty 23:01
Lukas:
Ostatni składnik mi nie pasuję
10 sty 23:02
Lukas:
Już wiem ! Dziękuję
10 sty 23:05
Lukas:
| | dx | |
∫ |
| nie da się bez rozkładu na ułamki proste ? |
| | (x2+1)3 | |
10 sty 23:36
Lukas: ?
11 sty 00:11
Lukas:
zależność rekurencyjna ?
11 sty 00:24
pigor: ...,
| | x3 | | x3−1+1 | | x3−1 | | dx | |
∫ |
| dx= ∫ |
| dx= ∫ |
| dx + ∫ |
| = |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
= ∫(x
2+x+1)dx+ ln|x−1|+C=
13x2+12x2+x+ln|x−1|+C
11 sty 00:29
Lukas:
Skąd co i jak ?
11 sty 00:30
pigor: ..., lub przez rozkład np. taki :
| 1 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| = ... |
| (x2+1)3 | | x2+1 | | (x2+1)2 | | (x2+1)3 | |
11 sty 00:33
pigor: ..., a poprzedni post dotyczy 1−szej całki .
11 sty 00:34
Lukas: pisałem, że nie chcę przez rozkład szukam innego sposobu
11 sty 00:38
pigor: ..., przepraszam, nie doczytałem
i w dodatku błędny rozkład podałem,
bo jeśli już to taki :
| 1 | | Ax+B | | Cx+D | | Ex+F | |
| = |
| + |
| + |
| |
| (x2+1)3 | | x2+1 | | (x2+1)2 | | (x2+1)3 | |
a co do innego sposobu nic nie wiem
11 sty 02:23
Lukas:
Nie gniewam się, czytałem coś o rekurencji ale nie bardzo to rozumiem
11 sty 11:58
Lukas: ?
11 sty 14:02