Obliczyć całkę z ∫ U{lnx}{p{x}*x}
Calkowanie: | | lnx | |
Obliczyć całkę z ∫ |
| |
| | √x*x | |
Próbowałem kilku przekształcen i do niczego nie prowadzą, jest to część większej całki z
trapeza
10 sty 21:14
Eve: próbowałeś podstawic t=lnx?
10 sty 21:17
Calkowanie: √x zostaje w mianowniku i tak
10 sty 21:23
daras: | | lnx | | 2lnx | | dx | |
∫ |
| dx = − |
| +2 ∫ |
| |
| | x3/2 | | x3/2 | | x3/2lnx | |
10 sty 21:29
Calkowanie: Nie bardzo rozumiem ską się −2 w liczniku pojawilo, potem przez podstawienie?
10 sty 21:39
Eve: nie, przez części to liczysz
10 sty 21:51
Ditka:
| | lnx | |
∫ |
| dx=∫x−32*lnxdx=∫(−2x−12)'*lnxdx= |
| | x3/2 | |
−2x
−12'*lnx+2∫x
−12*
1xdx=−2x
−12'*lnx+2∫x
−32dx=
−2x
−12'*lnx−4x
−12+C
10 sty 22:14