d
całka: Prosta całka ale się zgubiłem:
i teraz
u = 1 − t
2
du = −2tdt
dobrze ? bo nic mi to nie daje
10 sty 20:51
daras: arctg t
10 sty 21:00
daras: | | 1 | | 1+t | |
sry ∫ = |
| ln| |
| | + C |
| | 2 | | 1−t | |
10 sty 21:03
całka: Może podam cały przykład bo wynik trochę inny powinien wyjść:
| | | | 2 | | 1+t2 | |
= ∫ |
| = ∫ |
| * |
| dt |
| | | | 1+t2 | | 1−t2 | |
| | 2 | | 1 | |
= ∫ |
| dt = 2∫ |
| dt |
| | 1−t2 | | 1−t2 | |
ale z jakiego wzoru skorzystać, bo przecież w mianowniku jest a − t
2, a nie ma we wzorach na
całki takiego wzoru,żeby w mianowniku było takie coś
10 sty 21:09
daras: = ln|ułamek|
10 sty 21:10
całka: ale we wzorze jest x2 − a2, a tutaj mam −x2 + a2
10 sty 21:14
całka: minus przed całkę wpierw wyciągnać ?
10 sty 21:15
10 sty 21:18
daras: | | 1+t | | 1−t | | 1−t + 1+t | | 2 | |
sprawdzam: (ln |
| )' = |
| * |
| = |
| |
| | 1−t | | 1+t | | (1−t)2 | | 1−t2 | |
10 sty 21:23
daras: i na tym kończę życząc miłego wieczoru z całkami
10 sty 21:24
całka: czyli jaki wynik ? mógłbyś to jakoś rozpisać od początku do końca ? dzięki
10 sty 21:24
całka: ?
10 sty 22:15
Mila:
| 2 | | −2 | | −2 | |
| = |
| = |
| teraz ułamki proste |
| 1−t2 | | t2−1 | | (t−1)*(t+1) | |
| −2 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (t−1)*(t+1) | | t−1 | | t+1 | |
dalej dasz radę?
10 sty 22:38
całka: ok chyba ta, to wzoru elementarnego bezpośrednio na to nie ma? . Próbuje liczyć.
10 sty 22:42
całka: | | −2 | |
i później jak obliczę A i B to liczyć całkę z |
| ? |
| | t2−1 | |
10 sty 22:48
Mila:
cd 22:38
A*(t+1)+B*(t−1)=−2
A*t+A+B*t−B=−2⇔
t*(A+B)+(A−B)=−2⇔
A+B=0
A−B=−2⇔2A=−2⇔
A=−1
B=1
| | −2 | | −1 | | 1 | |
∫ |
| dt=∫ |
| dt+∫ |
| dt= |
| | t2−1 | | t−1 | | t+1 | |
| | t+1 | |
=−ln|t−1|+ln|t+1|=ln| |
| |= |
| | t−1 | |
10 sty 23:19
Mila:
Znowu piszę,a Ty nie reagujesz, to jakby gadał dziad do obrazu.
10 sty 23:32
Mila:
Rozumiem, że mam nie rozwiązywać Twoich zadań.
10 sty 23:33
całka: ok dzięki już rozumiem to zadanie.
12 sty 12:22
daras: miał przerwę weekendową od rozwiązywania całek
12 sty 16:15