Wyznacz dziedzinę funkcji
Sebastian: Wyznacz dziedzinę
Cały ułamek jest pod pierwiastkiem kwadratowym nie wiedziałem jak to wpisać.
10 sty 20:18
10 sty 20:23
Sebastian: "Cały ułamek jest pod pierwiastkiem kwadratowym nie wiedziałem jak to wpisać." napisałem, że
wszystko jest pod pierwiastkiem...
10 sty 20:25
Eve: no zrozumiałam, więc dałam wskazówkę
10 sty 20:27
Sebastian: Gdy całość jest pod pierwiastkiem nie muszę założyć, że liczba pod pierwiastkiem jest większa
bądź równa zeru. Później z nierówności biorę miejsca zerowe i z wykresu wynik? Piszę, gdyż nie
jestem pewny tej drogi rozumowania.
10 sty 20:31
Eve: a ile wynosi √−5?
10 sty 20:32
Eve: √x=y∊R⇔x≥0
10 sty 20:33
Sebastian: Nie ma takiego pierwiastka kwadratowego.
10 sty 20:33
Eve: | | x+1 | | x+1 | |
no więc masz odp, √ |
| ∊R⇔ |
| ≥0 |
| | x | | x | |
10 sty 20:36
5-latek : Tu nie ma nic do rozumowania . Liczba pod pierwiastkiem (stopnia parzystego ) ma byc
≥0Oprocz tego pod pierwiskiem masz wyrazenie wymierne (zgadza sie ? wiec przez co nie wolno
| | x+1 | |
dzielic ? Przez ....... dopisz Dlatego masz warunki |
| ≥0 i x≠(przez co nie wolno |
| | x | |
dzielic ?
Takie pytanko na marginesie Jesli bys mial np
3√x2+3x−5 to tez dasz warunek ze to co
pod pierwiastkiem musi by ≥0?
10 sty 20:40
Sebastian: Czyli (x+1)*x≥0
miejsca zerowe
x1=−1 x2=0
x∊ (−∞,−1> U <0,+∞)
Dobrze?
10 sty 20:41
Eve: x≠0 przedział otwarty
10 sty 20:42
Eve: nie 3√−27=−3, wtedy D=R
10 sty 20:43