Test IV
Blue: zad.1 W trójkącie ABC poprowadzono dwusieczną AK. Okrąg wpisany w trójkąt ABK i okrąg opisany
na trójkącie ABC są współśrodkowe. Wyznacz miary kątów trójkąta ABC.
zad. 2 Udowodnij, że jeśli dla pewnego a∊R liczba 2
a+2
−a = 3, to liczba 4
a+4
−a jest
liczbą całkowitą.
Ja to zrobiłam tak: 4
a+4
−a = ( 2
a+2
−a)
2−2*2
a*2
−a = 3
2−2
1*2
0=9−2=7
Może tak być?
Ktoś pomoże z tym 1 zadaniem

Może jakiś rysunek?
10 sty 20:03
Mila:
2) dobrze.
1) za chwilę, muszę spojrzeć do kuchni.
10 sty 20:49
Mila:
72,72,36
Taka odpowiedź?
10 sty 21:40
Eta:

Taki trójkąt w którym S jest środkiem okręgu wpisanego w trójkąt ABK
jest trójkątem równoramiennym, bo środek tych okręgów leży na dwusiecznej kąta ABC
i jednocześnie symetralnej BD
5α=180
o ⇒ α=36
o , 2α= 72
o
10 sty 21:43
Blue: Tak, Mila, właśnie taka
10 sty 21:44
Eta:
Na początku nie wpisałam,że:
..... wpisanego w trójkąt ABK i środkiem okręgu opisanego na trójkącie ABC
10 sty 21:46
Blue: Dzięki Eta, w życiu sama bym na to nie wpadała
10 sty 21:47