zadanko
Blue: Pewne ciało porusza się ruchem prostoliniowym zgodnie ze wzorem s(t) = 6t
2−0,5t
3, gdzie s(t)
oznacza drogę mierzoną w metrach, a t czas mierzony w sekundach. W którym momencie t∊<0,12>
prędkość ciała jest największa

Oblicz tę prędkość.
Mi wyszło, że gdy t=6, a w odpowiedzi mam, że t=4, dlaczego tak?
10 sty 19:51
Blue: Eta, ale nie powinniśmy obliczyć miejsc zerowych pochodnej? i ja ogólnie liczyłam pochodną od
10 sty 20:05
Blue: | | 6t2−0,5t3 | |
sorki : v= |
| *  |
| | t | |
10 sty 20:06
Mila:
| | ds | |
v= |
| interpretacja fizyczna |
| | dt | |
Masz dobrze obliczone .
10 sty 20:29
daras: sprawdzasz na brzegach v(0) = 0 , v(12) = −72
liczysz drugą pochodną i szukasz miejsca zerowego 0 = 12 −3t ==> t = 4 s
10 sty 20:34
Eta:
Ajjj źle napisałam )
10 sty 20:37
daras: nic to

jak zwykł mawiać mały rycerz
fizyka.pisz.pl
10 sty 20:40
daras: ale Ty tu jeszcze nic nie napisałaś
chyba, ze jesteś Mila <?>
10 sty 20:41
Mila:
Chodziło mi o dobry wynik Ety. Po co liczysz [n{daras]] drugą pochodną skoro wiadomo gdzie
v(t) ma wartość największą. Oczywiście można.
10 sty 20:43
Mila:
Przepraszam Eta za brak precyzji w moim komentarzu 20:29.
10 sty 20:45
daras: ja nie wiem gdzie ma..
10 sty 20:46
daras: dlatego liczę 2 pochodną wyłączając myślenie wtedy mogę się zająć czymś innym

Pozdrawiam obie
pink panie
Eta=
Mila
10 sty 20:48
Blue: Nie rozumiem.
10 sty 21:13
Blue: Daras, Eta chyba usunęła swój post

Kto to jest mały rycerz?
10 sty 21:14
5-latek : Pan Wołodyjowski
10 sty 21:15
Blue: czyli mam rozumieć, że pochodna to prędkość?
10 sty 21:15
daras: Blue ty masz nie tylko elementarne braki z matematyki, fizyki ...ale nawet z polskiego
10 sty 21:18
daras: zdradż nam z jakiej szkoły wypuścili takiego braka ?
10 sty 21:18
Blue: no dobra nie że prędkość, ale że się zachowuje tak jak prędkość o to mi chodziło
10 sty 21:26
Mila:
Tak, prędkość to pochodna z s(t).
inaczej v=s'(t)
10 sty 21:28
Blue: Taa... Daras pochodna to bardzo elementarne braki, już w przedszkolu przecież się tego uczy....
10 sty 21:29
Blue: ok, Mila, dziękuję
10 sty 21:30
daras: w przedszkolu uczą podobno życia w grupie nie wiem dokładnie, bo nie uczęszczałem
i chwalę to sobie
10 sty 21:31
Blue: No to dlaczego piszesz elementarne? Wątpię, żeby materiał z zakresu rachunku różniczkowego był
elementarny skoro do niedawna był nauczany tylko na studiach...
10 sty 21:34