wyznacz punkt
proste: Wyznacz punkt P leżący na prostej y=3x+1 który jest środkiem odcinka AB jeśli A(−2,3) i B(2,1)
Nie wiem co to znaczy że jest środkiem odcinka AB i jednocześnie leży na prostej y=3x+1 ,
jeżeli z obliczeń wynika że środek odcinka AB jest poza tą prostą
10 sty 19:21
proste: Obliczyłem, że
S(A,B)=(0,2)
oraz, że prosta przechodząca przez 2 punkty(A i B) ma równanie y= −1/2x+2 i przecina się z
prostą y=3x+1 w punkcie Z(2/7, 13/7)
Co dalej?
10 sty 19:23
proste:
10 sty 19:46
5-latek : Wedlug mnie to zadanie jest bez sensu .
Srodek odcinka AB lezy poza prosta .
10 sty 19:49
proste: Wg mnie też

Ale takie zadanie jest w zbiorze zadań, siedziałem nad nim z godzinę i nie wiem
czy nie wypadła mi godzina z życia ...
10 sty 20:00
proste: Proszę jeszcze o wypowiedź jakiejś osoby, co sądzi o tym zadaniu...
10 sty 20:03
proste: .
10 sty 20:09
proste: Odpowie ktoś?
10 sty 20:23
5-latek : Zostaw to zadanie i bierz sie za nastepne
10 sty 20:30
proste: Dobra

chyba pora iść dalej, dzięki
10 sty 20:31
Mila:

Przeczytaj dokładnie treść w podręczniku. Może o co innego chodzi.
| | −2+2 | | 3+1 | |
S=( |
| , |
| )=(0,2) środek AB |
| | 2 | | 2 | |
k: y=3x+1
y=3*0+1=1≠2⇔S∉k
10 sty 20:39
proste: Na prawdę nie chodzi o nic innego, gdyż treść jest dokładnie taka jaką podałem

Wydaje mi się , że to błąd w zbiorze zadań
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi
10 sty 23:56