Zadania na dowodzenie (maturalne)
Eliza: Cześć

1) Uzasadnij, że jeżeli k i n są różnymi liczbami całkowitymi, to liczba
| | 2 | |
2n(n−5)−(n−k)(n+k)−5n( |
| k −2) jest podzielna przez różnicę liczb k i n. |
| | 5 | |
2) Wykaż, że jeżeli od kwadratu liczby całkowitej a odejmiemy iloczyn dwóch liczb całkowitych,
których suma równa się 2a, to otrzymamy na wynik kwadrat liczby całkowitej, np. 10
2−16 * 4
=6
2
Z góry dziękuję
10 sty 19:19
Eve:
1: doprowadź do najprostszej postaci to wyrażenie, zobaczysz co ci wyjdzie
10 sty 19:37
Eve:
2. zapisz to sobie biorąc k+l=2a⇒l=2a−k i tak jak w 1
10 sty 19:39
458: 2. a2−[(2a−x)x]=
10 sty 19:40
Eliza: @Eve:
co do 2 to dokładnie tak zrobiłam, ale nie wiem co dalej:
a2−(2a−l−l)=a2−2a+2l
a2−2a+2l=a2−k+l i ciągle jakoś liczę w kółko
10 sty 19:53
Eliza: A w 1 już tak zrobiłam, ale teraz zauważyłam, że popełniłam błąd w znaku, który wszystko
zmienia

Dziękuję
10 sty 19:57
Eve: no bo w 2 też popełniłas bląd: (2a−l)*l ma byc a nie 2a−l−l
10 sty 19:58
458: a2−[(2a−x)x]=a2−(2ax−x2)=a2−2ax+x2=(a−x)2
10 sty 19:59
Eliza: Dziękuję
11 sty 17:21