p.p.
lusi: Znajdź Punkty przegięcia
Witam.
Mam taki przykład:
f(x) = x4 * (12lnx − 7)
f'(x) = 4x3 * (12lnx − 4)
f''(x) = 12x2 * 12lnx
nie wiem czy dobrze mam policzone te pochodne, ale wydaję mi się, że tak... no i jak teraz
znaleźć te punkty przegięcia?
10 sty 19:12
lusi: Proszę o pomoc.
10 sty 19:22
lusi:
10 sty 19:41
john2: rozwiąż y'' = 0
rozwiązania to kandydaci na punkty przegięcia
sprawdź, czy y'' zmienia znak w rozwiązaniach y'' = 0
10 sty 19:46
lusi: y'' = 12x2 * 12lnx
12x2 * 12lnx = 0
12x2 = 12lnx /:12
x2 = lnx
i co mam z tym zrobić, jeśli takie coś mi wychodzi?
10 sty 19:51
john2: 144x2lnx = 0 / : x2, x > 0
144lnx = 0 / :144
lnx = 0
lnx = ln1
10 sty 19:53
lusi: zbyt bardzo przekombinowałam.
Dziękuję za poomoc
10 sty 19:57