oblicz średnicę walca
Nik: Pole powierzchni całkowitej walca jest dwa razy większe od jego pola powierzchni bocznej.
Oblicz średnicę tego walca, jeśli jego objętość wynosi 27π
10 sty 18:57
Janek191:
Pc = 2 Pb
czyli
2 π r2 + 2π r *h = 4 π r*h ⇒ 2π r2 = 2π r*h / : 2π r
r = h
−−−−−
V = Pp *h = π r2 *h = π r3 = 27 π / : π
r3 = 27
r = 3
Średnica walca: 2 r = 2* 3 = 6
=========================
10 sty 19:07
Janek191:
Pc = 2 Pb
czyli
2 π r2 + 2π r *h = 4 π r*h ⇒ 2π r2 = 2π r*h / : 2π r
r = h
−−−−−
V = Pp *h = π r2 *h = π r3 = 27 π / : π
r3 = 27
r = 3
Średnica walca: 2 r = 2* 3 = 6
=========================
10 sty 19:07
Nik: Dziękuję
10 sty 19:55