oblicz
1234: OBLICZ
√2(2−√2)2+√2(2+√2)2
10 sty 18:51
5-latek : Skorzystaj ze wzoru √x2= |x|
10 sty 19:15
Eve: to zadanie już było kilkadziesiąt razy, wujek google ci podpowie
10 sty 19:17
5-latek : Tu moge sie mylic . Jesli tak to proszse poprawic
2(2−√2)2= (4−2√2)2
to samo 2(2+√2)2= (4+2√2)
I wykorzystaj ten wzor z 19:15
10 sty 19:20
5-latek : =(4+2√2)2ma byc
10 sty 19:21
1234: nie wychodzi mi musi wyjsc 8
10 sty 19:27
5-latek : I wychodzi z tego 8
Napisz czemu jest rowne √(4−2√2)2
Tak samo ile jest rowne √(4+2√2)2
10 sty 19:31
1234: 4−2√2
10 sty 19:31
5-latek : zobacz na ten wzor o godz 19:15
√x2=|x|
czyli √(4−2√2)2= |4−2√2| ale to wyrazenie co jest w srodku wartosci bezwzlednej jest
dodatnie (bo4−2*1,41>0 to opuszaczajac wartosc bezwzgledna zgodnie z jej definicja nie
zmieniamy znaku
Mozemy wiec zapisac ze |4−2√2|=4−2√2 stad to jest
Teraz wedlug tego co napisalem napisz ile to jest √(4+2√2)2=
10 sty 19:39