ze zbioru Kiełbasy
sia: Dla jakich wartości parametru m równanie
b) 9
x−2*3
x+m=0
c) m4
x−4*2
x+1=0
Proszę o pomoc
10 sty 18:38
sama: 9
x−2*3
x+m=0
3
2x−2*3
x+m=0
Niech t=3
x i t>0 (z wykresu funkcji wykładniczej możemy zauważyć, że wartości nigdy nie
będą<0)
t
2−2t+m=0
i teraz właśnie nie wiem za bardzo co zrobić.

Wiemy że Δ≥0 i.... jeszcze myślę
10 sty 18:50
akuku: nie dokończyłam zadania zadnie brzmi

la jakich wartości parametru m równanie b) 9x−2*3x+m=0
c) m4x−4*2x+1=0 ma dokładnie 1 rozwiązanie.
10 sty 18:53
sama: a no to teraz tak Δ=0
4−4m=0
−4m=−4/:(−4)
m=1
10 sty 18:57
sia: tak zrobiłam ale odp. to m∊(−∞,0> i {1}.
10 sty 19:00
sama: c) tak samo
m4x−4*2x+1=0
m22x−4*2x+1=0
Niech t=2x i t>0
mt2−4t+1=0
By było jedno rozwiązanie to:
Δ=0
16−4m=0
−4m=−16/:(−4)
m=4
10 sty 19:03
sama: :( kurcze to coś źle zrobiłam
10 sty 19:03
pigor: ...,
c) m4
x−4*2
x+1=0 ma dokładnie 1 rozwiązanie ⇔
⇔ (m=0 i x=−2) v (m≠0 i Δ=16−4m=0) ⇒
m∊{0,4} i koniec . ..
10 sty 19:03
pigor: ..., warunki do
a) Δ=0 v (Δ>0 i 3
x1 * 3
x2=c< 0) .
10 sty 19:08
sia: pigor też tak zrobiłam ale w odp. jest m∊(−∞;0> i {4}.
10 sty 19:09
sia: * odp. do punktu b ,m∊(−∞,0> i {1}
*odp. do punktu c,m∊(−∞;0> i {4}.
10 sty 19:12
pigor: .., racja , bo jeszcze warunek na 2 rozwiązania różnych
znaków (±), a więc mamy :
2 warunki do a) Δ=0 v (Δ>0 i 3x1 * 3x2= t1*t2=c< 0) .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3 warunki do c)
(m=0 ⇒ x=−2) v (m≠0 i Δ=0) v (m≠0 i Δ>0) v (Δ>0 i 3x1 *3x2=ca< 0) .
10 sty 19:23
sama: nie rozumiem tego 2 warunku, co dodałeś. Zawsze gdy miałam równanie kwadratowe i pytanie o 1
rozwiązanie to ślepo dawałam tylko warunek Δ=0
10 sty 19:55
patkiii: a nie powinno być warunku t1*t2≤0 (a nie t1*t2<0)
11 sty 12:24