równanie
ola: Rozwiąż równanie:
| x | | 1 | |
| + |
| = 2x−2 |
| 2x − 3 | | 3 − 2x | |
10 sty 18:22
5-latek : Zalozenia co do mianownikow .
Teraz patrzymy sie na to rownanie wymierne i zawazamy ze 3−2x=−(2x−3)
10 sty 18:24
ola: no właśnie robiłam tak, liczyłam kilka razy ale za każdym razem wychodzi mi delta ujemna, co
nie zgadza się z odpowiedzią..
10 sty 18:30
5-latek : Po tym przeksztalceniu z 18:24 nasze rownanie bedzie mialo postac
czy dostalas taka postac ?
10 sty 18:32
ola: tak
10 sty 18:39
5-latek : Jesli wiesz dlaczego ten (+) zamienil sie na (−) to dobrze
Teraz lewa strone sprowadz do wspolnego mianownia . Napisz co otrzymasz.
10 sty 18:42
ola: x−1= 4x2 −10x+6
10 sty 18:46
ola: ok już sobie poradziłam
10 sty 18:57
5-latek : Po kolei
Po sprowadzeniu do wspolnego mianownika dostaniemy
czyli x−1= (2x−3)(2x−2)
x−1= 4x
2−4x−6x+6
x−1=4x
2−10x+6
−4x
2+10x−x−6−1=0
−4x
2+9x−7=0
Delta = b
2−4*a*c
Dellta = 9
2−4*(−4)*(−7)
delta = 81−112<0
To oznacza tyle ze nasze rownanie wyjsciowe
Nie ma rozwiazan
Tak tez moze sie zdarzyc
10 sty 18:58
5-latek : I sie tyle naliczylem i sie walnalem
Ma byc −4x
2+10x+x−6−1
−4x
2+11x−7=0
delta = 121−112=9
Beda pierwiastki wiec je policz (i sprawdz z dziedzina )
Pewnie w tym samym miejscu sie tez pomylila"
10 sty 19:06