f
całka: Oblicz całkę:
| | 1−cos2x | | 1 | |
∫sin4xdx = ∫(sin2x)2dx = ∫( |
| )2 = |
| ∫(1−cos2x)2 = |
| | 2 | | 4 | |
| | 1−cos2x | |
sin2x zamieniłem na |
| : |
| | 2 | |
cos2x = cos
2x − sin
2x
cos2x = 1 − sin
2x − sin
2x
cos2x = 1 − 2sin
2x
2sin
2x = 1 − cos2x /:2
dobrze ? Tylko nie wiem jak teraz obliczyć całkę: ∫cos
22x
10 sty 18:13
10 sty 18:16
Eve: cos2x*cos2x i przez części
albo za 2x wtawić t
10 sty 18:17
całka: a dobrze mam to policzone do tej pory ?
10 sty 18:19
niechciany: na razie jest ok
10 sty 18:20
Eve: dobrze
10 sty 18:21