Prosta styczna do krzywej, ciekawe jak to zrobić.
Jan: Witam. Mam takie zadanie: Wyznaczyć prostą styczną do krzywej f(x)=e
x , prostopadłą do prostej
x−y+7=0.
Wiem, że dla prostej stycznej do f(x)=e
x ma współczynnik kierunkowy a=f'(x).
Liczę f'(x)=a , a=e
x.
Czyli jeśli mam prostą x−y+7=0 to mam też prostą w postaci y=x+7.
Wiem, że dwie proste są prostopadłe kiedy ich współczynniki kierunkowe spełniają równaie:
a1•a2=−1
Stosuje ten wzór i mam e
x•1=−1
Czyli e
x=−1. Ale to przecierz sprzeczne... To jak to zrobić