trygonometria
Kaczucha: W kwadracie ABCD o boku a=10 połączono wierzchołek A z punktem E należącym do boku BC i
dzielącym ten bok w stosunku 2:3 licząc od wierzchołka B. Wyznacz sinus, cosinus i tangens.
| | 25 | |
Wszystko zrobiłam, rysunek, potem z Pitagorasa, obliczyłam, że tangens= |
| i nie wiem co |
| | 4 | |
dalej. Z Piatgorasa c
2 wyszło mi 116 i nie wiem jak obliczyć c z tego.
21 lis 00:22
AROB: c = √116 = √4 * 29 = 2√29
A funkcje jakiego kąta masz wyznaczyć? Chyba kąta BAE. Czy tak ?
21 lis 00:29
Kaczucha: Zapomniałam napisać, że AEB.
21 lis 00:38
AROB:

| | 2 | | 2 | |
x : y = 2 : 3 ⇒ x = |
| a = |
| * 10 = 4 |
| | 5 | | 5 | |
c = 2
√29
| | a | | 10 | | 5√29 | |
sinα = |
| = |
| = |
| |
| | c | | 2√29 | | 29 | |
| | x | | 4 | | 2√29 | |
cosα = |
| = |
| = |
| |
| | c | | 2√29 | | 29 | |
21 lis 00:55
Kaczucha: Dzięki. Teraz wiem czemu mi tangens inny wyszedł.
21 lis 01:07
AROB:
21 lis 01:08