f.kwadratowa
2015: wytłumaczy mi ktoś logicznie takie zadnie
mam podać wzór funkcji której wykres otrzymano w wyniku przesunięcia paraboli y=x2+4x−5 przez
symetrię względem
OX, OY, punktu ( 0,0) i prostej równaniu y=−5
wiem ze ox to bd −f(x)
czyli musze zmienic wszedzie znaki tak ?
oy −f(x)
to co musze tutaj zrobić ?
punktu ( 0,0) −f(−x) a co tutaj ?
10 sty 17:57
Eve:
złożenie przekształcenia Ox i Oy to symetria środkowa wzgledem (0,0)
więc tak
10 sty 17:59
2015:
10 sty 18:00
2015: nie wiem gdzie mam zmieniać znaki
10 sty 18:00
Eve:
10 sty 18:02
Eve:
a(x,y)→a'(x,−y)→a"(−x,−y)
10 sty 18:03
2015: no niestety nie rozumiem
np w punkcie o ( 0,0)
g(x) → y= x2+4x−5
ja bym zrobiła g(x) = −x2−4x+5
a w odp jest −x2+4x+5
10 sty 18:07
2015: pomożecie ?
10 sty 18:17
Eve:
−[f(−x)]= i teraz po kolei zmieniaj znaki
10 sty 18:19
2015: y=−x2−4x−5
10 sty 18:20
2015: y=−x2− 4x+5
10 sty 18:21
Eve: f(−x)= zamiast x podstawiasz −x
10 sty 18:22
2015: ale to w przekształceniu OY
10 sty 18:23
Eve: chyba widzę błąd: (−x)2=x2, a ty pewnie bierzesz −x2
10 sty 18:24
2015: no ok ale mam przekształcenie −f(−x)
10 sty 18:25
Eve: nie, masz −[f(−x)] a to róznica
10 sty 18:27
2015: a prostej y=−5
10 sty 18:31
Eve: względem Ox: y=5 tak samo względem (0,0)
10 sty 18:33
Eve: sorki, źle cię zrozumiałam
10 sty 18:34
2015: ?
10 sty 18:34
2015: to jak z ta prostą y=−5
10 sty 18:39
Eve: oblicz współrzędne wierzchołka, odległość wierzchołka od y=−5 wynosi 4
zatem nasz wierzchołek "podniesie się o 8 jednostek do góry
cała parabola sie odwróci więc współczynnik będzie ujemny
nie wiem jak ci to prośceij wytłumaczyć
10 sty 19:00