Taylor
Nowy: Wykorzystując wzór Taylora dla funkcji logarytm oszacować wartość ln 2, uwzględniając wyrazy do
piątego rzędu włącznie. Jaki błąd wtedy popełnimy? Zbadać ile wyrazów rozwinięcia musielibyśmy
uwzglądnić, aby popełniany błąd był mniejszy od 10−6
10 sty 17:49
Nowy: ma ktoś jakiś pomysł?
10 sty 21:25
Nowy: a tu ktoś pomoże?
11 sty 23:53
PW: ln(x) rozwijamy w przedziale (1, b), gdzie b > 2.
Dla dowolnego x z tego przedziału, w szczególności dla x = 2 mamy
| | x−1 | | (x−1)2 | | (x−1)5 | |
f(x)=f(1)+ |
| f(1)(1) + |
| f(2)(1) + ...+ |
| f(5)(1)+R5 |
| | 1! | | 2! | | 5! | |
Dla tej funkcji liczenie kolejnych pochodnych jest łatwe, natomiast dla x=2 różnica x−1 = 1, a
więc wzór przyjmuje prostą postać:
| | 1 | | 1 | | 1 | | −1 | |
ln2 = 0 + |
| · |
| + |
| · |
| + ... |
| | 1! | | 1 | | 2! | | 12 | |
Policz kolejne pochodne do piątej, a potem jeszcze szóstą, bo potrzebna do reszty R
5 (weź
resztę w postaci Lagrange'a).
12 sty 00:38
asdf: lepiej jest skorzystac z funkcji y = ln(1+x) niz samej ln(x)
12 sty 01:08