proste
proste: Proste l: y=mx+n i k: y=nx+m są prostopadłe. Ich punkt przecięcia leży na prostej o równaniu
y=−2x. Wyznacz równania prostych l i k
Prosze o pomoc
10 sty 17:44
10 sty 17:52
proste: Już dawno wyliczylem x=1 nie wiem co dalej
10 sty 17:56
Eve: no to wstaw do dwóch pierwszych i rozwiąż układ, masz teraz 2 niewiadome y i m
10 sty 17:57
parametr: a jakby pierw zrobić pierwsza prosta z y=−2x punkt wspólny , później y=−2x punkt wspólny z
drugą prostą i z obu równań co wyszły punkt wspólny to też wychodzi x=1 i wtedy chyba można
podstawić x=1 do równania prostej y=−2x i wychodzi y=−2 i później wstawić do pierwszego i
wychodzi delta=0 i liczy się dalej. Dobrze myślę, czy gdzieś błąd popełniam?
10 sty 18:10
proste: Czyli jak w końcu? Bo już nie wiem jak liczyć
10 sty 18:17
proste: Pomoże ktoś?
10 sty 18:22
pigor: ..., z warunków zadania masz układ
4−ech równań np. taki :
mn= −1 i y=mx+n i y=nx+m i y= −2x ⇒ mn= −1 i 0=(m−n)x+n−m i y= −2x ⇔
⇒ mn= −1 i (m−n)(x−1)=0 i y= −2x ⇒ m≠n i
x=1 i y= −2 ⇒
⇒ m+n= −2 i mn= −1 ⇒ m
2+2m−1=0 /+2 i (*)
n= −m−2 ⇒ m
2+2m+1=2 ⇒
⇒ (m+1)
2= 2 ⇔ |m+1|=
√2 ⇔ m= −1+
√2 v m= −1−
√2 , stąd i (*) :
(m,n)= (−1−
√2,1+
√2−2) v (m,n)= (−1+
√2, 1−
√2−2) ⇒
⇒
(m,n)=(−1−√2, −1+√2) v
(m,n)=(−1+√2, −1−√2) , no teraz
napisz sobie szukane 2 równania prostych spełniających warunki zadania ...
10 sty 18:53
proste: Ooo dzięki
10 sty 19:05