Równania
Nataalka: rozwiąż algebraicznie i graficznie
|x−y|=2
2x+ y=1
Czy mogę to zrobić metodą podstawiania gdzie y=1−2x ? niestety nie wychodz mi wynik
Taki sam provlem z kolejnym przykładem |y−1|=2
x−y=1
10 sty 17:37
Eve: a dlaczego nie wychodzi? 3x−1=2 i 3x−1=−2
10 sty 17:50
pigor: ..., np. takie rozwiązanie algebraiczne :
|x−y|=2 i 2x+ y=1 ⇔
(x−y= −2 i 2x+y=1) v (x−y=2 i 2x+y=1) ⇔
⇔ (3x=−1 i y=x+2) v (3x=3 i y=x−2) ⇔ (x= −
13 i y=
53) v (x=1 i y=−1) ⇔
⇔
(x,y)=(−13,53) v
(x,y)=(1,−1) − szukane 2 rozwiązania układu.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
rozwiązanie algebraiczne :
... ⇔
(x−y= −2 i 2x+y=1) v (x−y=2 i 2x+y=1) ⇔
⇔ (y=x+2 i y=−2x+1)
v (y=x−2 i y=−2x+1) − rysujesz 3 proste o tych równaniach
i
współrzędne (x,y) ich punktów przecięcia, to szukane 2 rozwiązania jak wyżej.
10 sty 18:20
pigor: ... , ups, ...oczywiście to drugie − pod kreską
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
to opis rozwiązania graficznego danego układu równań
10 sty 18:22
Marcin:

Graficznie
10 sty 18:47
pigor: ..., pięknie; no właśnie ; dzięki, tylko niestety
− jak zwykle − ani be, ani me najbardziej zainteresowani ...
11 sty 00:24