Funkcja liniowa
Pepe: Wyznacz zbiór wartości funkcji f (x) = 2x + 1, jeśli jej dziedziną jest zbiór tych liczb
rzeczywistych x, które spełniają nierówność:
a) (2x−3)(3x+2x) jest mniejsze lub równe (2x−1)2
b) 3 < −4(3 − x)2 − (2x + 3) (3 − 2x)
function(obj, start) {
for (var i = (start || 0), j = this.length; i < j; i++) {
if
(this[i] === obj) { return i; }
}
return -1;
}
10 sty 16:30
Marcin: Przykład a) jest na pewno dobrze przepisany?
10 sty 16:34
Pepe: Nie, powinno być: (2x−3)(3+2x) jest większe lub równe (2x − 1)2
function(obj, start) {
for (var i = (start || 0), j = this.length; i < j; i++) {
if
(this[i] === obj) { return i; }
}
return -1;
}
10 sty 16:37
Marcin: (2x−3)(3+2x) ≥ (2x − 1)2 − potrafisz to policzyć?
10 sty 16:39
Pepe: Nie bardzo.
10 sty 16:42
Janek191:
( 2 x − 3)*( 2 x + 3) = .... z wzoru ( a − b)*(a + b) = a2 − b2
( 2 x − 1)2 = ... z wzoru ( a − b)2 = a2 − 2 a*b + b2
10 sty 16:48
Pepe: Obliczyłem tak i wyszło mi 2 i 1/2
10 sty 16:49