oblicz promień okręgu opisanego na trójkącie
zyx: Oblicz promień okręgu opisanego na trójkącie, jeżeli boki trójkąta mają długości 10 i 4
√3, a
kąt między nimi ma miarę 30 stopni.
Coś mi nie wychodzi w tym zadaniu

doszedłem tylko do tego (nie wiem, czy dobrze), że bok
leżący naprzeciwko kąta 30 stopni jest równy temu promieniowi.
10 sty 16:17
10 sty 16:21
10 sty 16:22
daras: im celniejsze wpiszesz weń hasła−klucze, tym szybciej dojdziesz do rozwiązania
10 sty 16:22
zyx: Już nieważne. Pomyliłem się po prostu w rachunkach.
10 sty 16:33
daras: i postanowiłeś tym nam głowę zawracać ?
10 sty 20:23
anusia: b=10 , c=4√3 ,a2=b2+c2−2bccos30 stopni kątowych
a2=100+48−(2*10*4√3)/3 ,a=√(148−120) ,a=2√7
a/sin30stopni=2r ,r=(2√7)/(2*0,5) ,r=2√7
10 sty 23:17