Do jednokrotnego pomalowania powierzchni bocznych pięciu identycznych kolumn...
krzychu: Do jednokrotnego pomalowania powierzchni bocznych pięciu identycznych kolumn mających
kształt graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego, którego krawędź podstawy jest równa 40cm,
zużyto 6litrów farby. Jeden litr farby wystarcza do pokrycia 8m2 powierzchni. Oblicz
objętość kolumny.
20 lis 23:57
AROB: pomagam
21 lis 00:07
Karolina:
21 lis 00:10
AROB: a = 40 cm = 0,4 m ilość farby = 6 litrów
P
b = 6 * 8m
2 = 48 m
2 (dotyczy 5 kolumn)
| | 1 | |
dla 1 kolumny: Pb = |
| * 48 m2 = 9,6 m2 |
| | 5 | |
P
b = 6ah
6*0,4 * h = 9,6
2,4 * h = 9,6 ⇒
h = 4 [m]
V = P
p * h
| | a2√3 | | 3 | |
V = 6 * |
| * h = |
| * (0,4)2 * √3 * 4 = 1,92 √3 [m3] |
| | 4 | | 2 | |
21 lis 00:23
Chinczyk: tutaj nie wychodzi 1,92√3 m3 tylko 0,96√3 m3
2 kwi 12:54
Pająk: a dlaczego jest 8m2? i dlaczego to jest dla 5 kolumn?
15 gru 00:25
Pająk: może ktoś mi to wytłumaczyć?
15 gru 16:50
Kaszub: Pomylił się w obliczeniach na samym końcu bo to wychodzi 0,96√3 m3.
4 sty 20:44
aga: Pppięciu ścian= 5(6xaxH) = 48 1L−−−−8m
1200H=48 /:48 H=0.04m kwadratowe = 0.0004 m sześćenne 6L−−−X X=48m
kwadratowych
v=6xa*2xpierwiastek3xh/4
v=6x40kwadratxpierwiastek3x0.0004/4 = 0.96pierwiastek3m szesciennych
25 lis 19:27