pochodna funkcji złożonej
K: proszę o pomoc w rozwiązaniu pochodnej:
f(x)=(tg(3ex2 − x)
Nie mam pojęcia jak to sobie porozbijać...
10 sty 15:02
Eve: tg'*((3ex2)'*(x2)'−(x)')
10 sty 15:15
J:
| | 1 | |
f'(x) = |
| *(3ex2*2x − 1) |
| | cos2(3ex2) | |
10 sty 15:16
Marcin: | | 1 | |
f'(x)= |
| * (3ex2−x)' |
| | cos2(3ex2−x) | |
itd
10 sty 15:16
J:
w mianowniku: cos
2(3e
x2 − x) ... oczywiście ...
10 sty 15:26
K: doszłam sama w końcu do tego, ale dziękuję. ogromna prośba, podpowiedzcie co mam zrobić z tą
potęgą... nie wiem z jakiego wzoru skorzystać na początku.
f(x)=2arcsinlnx
10 sty 16:54
J:
K = arcsinlnx
f'(x) = 2
K*lnK*(K)'
10 sty 16:58