Taylora szereg
Bratek: mam rozwinąć funkcję w szereg Taylora
f(x)=x
2
x
0=0
i rozpisałam pochodne i obliczyłam ich wartość i podstawiłam i wyszło coś takiego
| 0 | | 0 | | 2 | | 0 | |
| (x−0)0+ |
| (x−0)1+ |
| (x−0)2+ |
| (x−0)3 i nie wiem jak to zwinąć w |
| 0! | | 1! | | 2! | | 3! | |
ogólny wzór. pomocy
10 sty 14:40
Gray: ... = x2.
10 sty 14:41
Bratek: no a tych dalszych to się nie uwzględnia?
10 sty 14:43
Gray: Jakich dalszych? Dalszych ... zer?
10 sty 14:43
Bratek: no tak racje dalej będą same zera
nie zauważyłam tego wcześniej....
dziękuję za pomoc
10 sty 14:45
Bratek: | | 1 | |
a mogłby mi ktoś sprawdzić czy funkcja |
| w punkcie x0=1 ma takie rozwinięcie |
| | | |
10 sty 15:06
Gray: Co to jest n?
| | 2 | | 2 | |
Twoja funkcja = |
| = |
| = suma szeregu geometrycznego = 2( 1 + (1−x) + |
| | x | | 1 − (1 −x) | |
(1−x)
2 + (1−x)
3+....), dla |1−x|<1. To jest też jej rozwinięcie Taylora w punkcie x
0=1
10 sty 15:13
Bratek: to jest 1 przez pierwiastek z x ale cos musiałam źle wpisać
a n to to chciałam tak ogólnie zapisać...
10 sty 15:16