prawdopodobieństwo z dowodem: P(A∩B)=P(A)*P(B), to P(A'∩B')=P(A')*P(B')
Michał: Witam,
Mam problem z zadaniem.
Wykaż, że jeżeli P(A∩B)=P(A)*P(B), to P(A'∩B')=P(A')*P(B')
Skorzystałem z tablic.
P(A'∩B')=P(A')+P(B')−P(A'∪B')
Z tego doszedłem do postaci:
2P(A)*P(B)=P(A)+P(B)
Ale nie wiem co dalej.
Proszę o pomoc, wskazówki, rozwiązanie. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
10 sty 14:39
Maslanek: Pokaż najpierw, że P(A'*B)=P(A')*P(B)
Potem już jedno wynika z drugiego przez zastąpienie B zbiorem B'
10 sty 14:41