Algebra R^3
jakubs: Wyznaczyć rzut prostokątny wektora u=[−1,2,3] na wektor v=[2,3,1]
| | −2+6+3 | | 7√14 | |
a= |
| *[2,3,1]= |
| *[2,3,1]=[√14,3√142,√142] |
| | √4+9+1 | | 14 | |
OK ?
10 sty 14:37
jakubs: .
10 sty 15:03
Gray: Podzieliłby jeszcze całość przez √14.
10 sty 15:05
jakubs: Nie rozumiem Gray tego co napisałeś. Jak podzielić całość przez √14 ?
10 sty 15:10
Gray: | | 1 | |
Ostatni wektor mnożysz przez |
| → [1, 3/2, 1/2]. |
| | √14 | |
Teraz powinno być OK.
Sprawdź, czy a−u⊥v. Jeżeli tak, to jest OK, jeżeli nie to nie.
10 sty 15:17
jakubs: Co oznacza ten zapis a−u⊥v ? i co to jest "⊥" ?
10 sty 15:23
jakubs: Kolejne zadanie:
Wyznaczyć rzut prostokątny wektora u[1,5,2] na płaszczyznę rozpiętą przez dwa prostopadłe
wektory v1=[1,1,1] i v2=[−1,0,1] .
Jak wyznaczyć tę płaszczyznę ?
10 sty 15:47
AS: Spróbuję.
Obieram dowolny punkt np. A(1,2,3)
Punkt B(1+1,2+1,3+1) = B(2,3,4)
Punkt C(1 −1,2+0,3+1) = C(0,2,4)
Mam już trzy punkty,więc można określić równanie płaszczyzny.
10 sty 17:45
Gray: a−u⊥v oznacza, że a−u jest prostopadłe do v (tj. iloczyn skalarny a−u i v ma być zero). Taka
jest definicja rzutu wektora u na kierunek wektora v (tj. a jest rzutem u na v jeżeli a−u⊥v).
10 sty 22:28
Gray: Do zadania z 15:47, aby wyznaczyć rzut na płaszczyznę, nie potrzeba równania płaszczyzny.
Stosujesz ten sam wzór co z godz. 14:37.
10 sty 22:29
Gray: Dwa kroki do rozwiązania:
a) wektory v
1 i v
2 dzielimy przez ich długość otrzymując:
| | 1 | | 1 | |
w1 = |
| [1,1,1], w2= |
| [−1,0,1] |
| | √3 | | √2 | |
b) wyliczamy poszukiwany rzut:
| | 8 | | 1 | | 3 | | 1 | |
u* = (w1ou)w1+(w2ou)w2 = |
| |
| [1,1,1] − |
| |
| [−1,0,1] = |
| | √3 | | √3 | | √2 | | √2 | |
| | 1 | |
= [8/3, 8/3, 8/3 ] − [−3/2, 0, 3/2] = [(16+9)/6, 8/3, (16 − 9)/6] = |
| [25, 16, 7] ← |
| | 6 | |
odpowiedź.
10 sty 22:51
jakubs: Przepraszam, że dzisiaj dopiero odpisuję.
Dziękuję
Gray.
12 sty 18:12
jakubs: Mam napisać równanie płaszczyzny πi dane mam:
Dwa punkty P1=(1,5,−1), P2=(0,1,2) i płaszczyznę π1: x+y−z+1=0, π⊥π1
Jak się za to zabrać ?
12 sty 19:57
Gray: Czym jest wektor normalny płaszczyzny π1 dla płaszczyzny π?
12 sty 20:19
jakubs: Wektorem równoległym.
12 sty 21:01
jakubs: Jeszcze mam problem z takim układem:
2x+y+2z−7=0
12 sty 21:07
Gray: Pierwsze to równanie prostej drugie, płaszczyzny. Podstawi pierwsze do drugiego, np. tak
| | x−1 | | z | |
t= |
| = y+1 = |
| ⇒ x = 2t+1, y = t−1, z=3t |
| | 2 | | 3 | |
I z równania płaszczyzny:
| | 6 | |
2(2t+1) + t−1 + 6t − 7=0 ⇔ 11t = 6 ⇒ t= |
| ⇒ x=..., y=..., z=... |
| | 11 | |
12 sty 21:22
jakubs: Nie wpadłbym na taki pomysł. Dziękuję !
12 sty 21:25
Mila:
Jaki macie wynik z 19:57?
12 sty 21:29
jakubs: Milu nie mam wyniku do tego zadanka.
12 sty 21:31
Gray: Cześć Mila. Ja nie liczyłem.
12 sty 21:31
Mila:
Cześć. Podobają mi się te zadanka.
12 sty 21:33
Mila:
Witam ciepło. Podobają mi się te zadanka.
12 sty 21:34
jakubs: Mi się nie podobają, ale jutro kolosa mam i muszę to ogarnąć. Nie wiem dlaczego algebra jest
dla mnie dużo trudniejsza niż analiza. Ogólnie nie lubię tego przedmiotu
12 sty 21:35
Gray: Stwierdziłem, że skoro jakubs zmienił temat, to porzucił to zadanie.
12 sty 21:37
jakubs: Gray nie zauważyłem, że odpisałeś i robiłem zadanka dalej, bo czasu mało, a zadanek
jeszcze mi kilka zostało.
12 sty 21:39
jakubs: Jak wyznaczyć wektor kierunkowy takiej prostej :
y=0
z=−1
12 sty 22:12
Gray: Do zadania z 19:57:
wektor [1,1,−1] → (normalny π1) równoległy do π
wektor P2P1 = [1, 4, −3] → równoległy do π
Iloczyn wektorowy tych wektorów da wektor prostopadły do π. Wtedy będziesz miał już wszystko by
wyznaczyć równanie tej płaszczyzny.
12 sty 22:20
Gray: x=t; y=0, z=−1 ⇒ v=[1,0,0]
12 sty 22:21
jakubs: Jeszcze 3 zadanka mi zostały, później się wrócę do tego z 19;57.
12 sty 22:22
jakubs: a takiej:
x+y=2
z=1
Punkty: (1,1,1); (2,0,1)
v=[2−1,0−1,1−1]=[1,−1,0] ok ?
12 sty 23:03
Mila:
23:03
Ja tak:
x=t ( x przyjmuję jako parametr.)
t+y=2⇔y=2−t
Równanie parametryczne prostej
x=t
y=2−t
z=1+0t, t∊R
k
→[1,−1,0]
| x−0 | | y−2 | | z−1 | |
| = |
| = |
| równanie kierunkowe prostej. |
| 1 | | −1 | | 0 | |
12 sty 23:34
jakubs: Dziękuję Pani !
12 sty 23:44
Mila:
Takie odpowiedzi?
12 sty 23:54
jakubs: Odpowiedzi nie mam, bo to są "magiczne" zadanka od prowadzącej.
12 sty 23:56
Gray: A zero w mianowniku?
13 sty 10:53
Mila:
Gray, tak pisano dawniej .
13 sty 15:18
Gray:
Mila, co to dla Ciebie "dawniej"? Śmiem sądzić, że Twoje "dawno", to moje "wczoraj"

Mnie zero w mianowniku nie przeszkadza, ale w matematyce sensu to dużego nie ma. Postać
kierunkowa ma swej założenia.
13 sty 19:00
Mila:
To spalę książkę z której tak się nauczyłam .Też mi się to nie podoba.
Pozdrawiam Gray < kwiatek>.
13 sty 23:17
Mila:
13 sty 23:18
Gray: Nie pal książek. Kiedyś, może będziesz miała dzieci (może już masz?), a one swoje dzieci i może
zapytają:
− Mamo (babciu), bo widziałam na Twojej półce coś takiego dziwnego. Nie wiem gdzie to się
włącza... Nie wiem, gdzie to ma ekran. Jakieś takie dziwne. Co to jest?
A Ty z rozrzewnieniem odpowiesz:
− Jak ja byłam w twoim wieku, to nie było.... To może wydać Ci się niewiarygodne, ale wtedy
każdy umiał czytać... I pisać. Pisaliśmy długopisami. To były takie druciki z których
wylatywał kolorowy płyn. A to co mam na półce, to książka... Powinnam gdzieś mieć taką
wyjątkową, w której dzielono przez zero. Wiesz co to zero?...
Pozdrowienia
14 sty 09:01
Mila:
14 sty 14:44
jakubs: Mam dwa równania płaszczyzn z parametrem a. I zadanko: Dla jakich wartości parametru a, te dwie
proste są prostopadłe ?
Wyznaczam wektory normalne tych płaszczyzn, a później iloczyn skalarny tych wektorów
przyrównuje do zera tak ?
17 sty 18:34
kyrtap: si
17 sty 18:43
jakubs: Danke
17 sty 18:52
jakubs: Znajdź równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt A(2, 2, −2) i równoległej do
płaszczyzny − 2x + 4y + 6z − 4 = 0
a=−2
b=4
c=6
− 2x + 4y + 6z +D = 0
−4+8−12+D=0
−8+D=0
D=8
odp: − 2x + 4y + 6z + 8 = 0
Etrapez mówi: − 2x + 4y + 6z − 4 = 0
Co robię źle ?
17 sty 19:18
kyrtap: błąd w etrapezie
17 sty 19:28
jakubs: Ok dzięki, a takie zadanie:
Znaleźc równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt A(−1, −1, 2) i prostopadłej do
płaszczyzn 2x − 4y + 2z − 7 = 0 i x + 2y − 2z + 15 = 0
n=[2,−4,2]
n
1=[1,2,−2]
Ax+By+Cz+D=0
Jak to dalej ogarnąć jak mam taki układ ?
17 sty 19:33
kyrtap: może inaczej troszkę to zrób, odczytaj wektory normalne obu płaszczyzn :
n1→ =[2,−4,2] oraz n2→ = [1,2,−2]
skoro płaszczyzna ma być prostopadła do nich zatem jej wektor normalny musi być prostopadły do
dwóch wektorów normalnych (n1, n2)
czyli liczysz iloczyn wektorowy n1 x n2
masz szukany wektor normalny płaszczyzny prostopadłej i masz punkt przez który przechodzi
płaszczyzna , zatem możesz napisać szukane równanie płaszczyzny
17 sty 19:38
jakubs: W sumie.. Dzięki
17 sty 19:43
kyrtap:
17 sty 19:44
jakubs: Oblicz odległośc punktu A od płaszczyzny p , jeśli:
a) A( 5,1, − 1) π : 2x − 4y − 4z + 4 = 0
| | |10−4+4+4| | | 14 | |
d= |
| = |
| |
| | √4+16+16 | | 6 | |
etrapez twierdzi, że 3.
17 sty 19:51
kyrtap: błąd w etrapezie
17 sty 19:57
jakubs: No co ten Krystian. Już zwątpiłem w swoje możliwości. Dzięki
17 sty 19:58
kyrtap: może popił trochę w tym dniu zdarza się każdemu
17 sty 19:59