prawdopodobienstwo
BiednyAdaś: Sprawdzenie zadania
W gospodzie Złoty okoń zorganizowano loterię, w której do sprzedania było 100 biletów, a
wygrywał tylko
jeden. Każdy mógł kupić najwyżej jeden bilet. Niech zdarzenie A odpowiada sytuacji, w której
Estella
posiada los wygrywający. Jakie ma szanse na wygraną?
a) Przedstaw przestrzeń zdarzeń elementarnych.
b) Czy w tej przestrzeni wszystkie zdarzenia elementarne są jednakowo prawdopodobne?
c) Jaki jest rozmiar przestrzeni zdarzeń elementarnych?
d) Zdefiniuj zdarzenie A jako zbiór zdarzeń elementarnych.
e) Oblicz prawdpodobieństwo P(A), dbając o to by jasno przedstawić tok rozumowania
a) Ω = {w, p
i : i ∊ <1,99>
i ∊ N}
w wygrywajacy, p przegrywajacy
b) Mysle, ze nie bo P ze wylosuje sie w jest inne niz ze wysluje sie p, tak? Czy chodzi tu o
cos innego ?
c) 100
d) A = {w}
e) P(A) = 1/100

?