Długość krawędzi wychodzących z jednego wierzchołka prostopadłościanu tworzą...
krzychu: Długość krawędzi wychodzących z jednego wierzchołka prostopadłościanu tworzą ciąg geometryczny,
którego pierwszy wyraz jest równy 2cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego
prostopadłościanu, jeśli jego objętość jest równa 216 cm3
20 lis 23:52
Nestor:
V= a*b*c = 216
a=2 b = 2*q c = 2*q
2
to: 2*2q*2q
2= 216 => 8q
3= 216 =>q
3= 27 => q= 3
więc a= 2 cm b = 2*3= 6cm c = 2*3
2= 2*9= 18 cm
P
c = 2ab + 2ac + 2bc =....... dokończ
21 lis 00:06
pablo: Pc=2*2*6+2*6*18+2*6*18
24+216+216=456
21 lis 17:14
matek: źle to pomnożyłeś, ac = 2*18 = 36
Pc = 312
19 mar 19:15