Całka wymierna
lucyfer: Mógłby ktoś mi pomóc rozwiązać taką całkę?
10 sty 14:17
J:
| | 1 | | t | |
..podstaw: x2 − 4 = t , 2xdx = dt .. = |
| ∫ |
| dt = .. |
| | 2 | | t−1 | |
10 sty 14:23
10 sty 14:25
J:
| | 1 | | 4+t | |
...jeszcze gorzej ..  = |
| ∫ |
| dt ...  |
| | 2 | | t | |
10 sty 14:29
lucyfer: bo w poleceniu mam napisane: Policzyć całkę wymierną, czyli zwykłe podstawienie i tak można tu
zastosować?
10 sty 14:43
jakubs: Można
10 sty 14:44
J:
..a dlaczgo nie ..?
10 sty 14:44
lucyfer: a skąd w liczniku 4+t ? ja mam coś takiego:
t = x
2 + 4
dt = 2x dx
czyli
10 sty 14:45
lucyfer: x2 − 4 *
10 sty 14:46
J:
bo skoro: x2 − 4 = t ⇔ x2 = t + 4
10 sty 14:46
J:
licznik to 2x2*x
10 sty 14:48
lucyfer: aaa już rozumiem. A jak za taką całkę mam się zabrać?
10 sty 14:49
lucyfer: A skoro licznik to 2x2 * x to skąd mamy: t+4 ?
skoro x2 = t + 4 to według podstawienia jest 2(t+4) * x ?
co z tym x się robi?
10 sty 14:52
J:
x3 = x*x2 ... x schowało się w dt , a x2 = t + 4
10 sty 14:56
J:
...rozkład na ułamki proste ..
10 sty 14:57
lucyfer: Ok już wiem, dziękuję. Mógłbyś jeszcze doradzić co zrobić z tym drugim przykładem?
10 sty 14:57
J:
| | A | | B | | Cx + D | |
L = |
| + |
| + |
| |
| | x | | x2 | | x2 +1 | |
10 sty 14:59
lucyfer: czyli ta trudniejsza metoda rozwiązywania całek wymiernych... mógłbyś sprawdzić czy wstęp jest
ok?
| 2x+1 | |
| = A\x + B\x2 + Cx + D\x2 + 1 ? |
| x2 (x2+1) | |
no i potem wyliczyć A, B i C i obliczyć całki?
10 sty 15:00
lucyfer: wyprzedziłeś mnie

ok, już wszystko rozumiem. Dziękuję bardzo za pomoc
10 sty 15:00
J:
dokładnie ,,
10 sty 15:00