pochodna
ds6: pochodna z logx(lnx)
10 sty 13:55
niechciany:
Już nie powinno być dalszych problemów
10 sty 13:58
Gray: | | ln(lnx) | |
Dziedzina, potem: Twoja funkcja = |
| |
| | lnx | |
10 sty 13:58
10 sty 14:00
ds6: a skąd to przekształcenie tej funkcji?
10 sty 14:02
10 sty 14:03
ds6: | | 1 | |
czy wyjdzie może z tego |
| ? |
| | lnx | |
10 sty 14:06
J:
..raczej nie ... w liczniku masz pochodna funkcji złozonej...
10 sty 14:08
J:
| | (1/lnx)*(1/x)*lnx − ln(lnx)*(1/x) | | (1/x)[1 − ln(lnx)]) | |
f'(x) = |
| = |
| |
| | ln2x | | ln2x | |
10 sty 14:12
ds6: a jeszcze jeśli chodzi o zamianę podstawy to tą nową jest 10?
10 sty 14:14
J:
nie .. podstawą jest e .. stąd ln ..
10 sty 14:15
ds6: aa to już rozumie

wielkie dzięki
10 sty 14:17
ds6: a jeszcze jakbyś mógł to dlaczego od razu nie mogłam pochodnej policzyć?
10 sty 14:18
J:
.. bo istnieje wiele funkcji, dla których nie da się od razu policzyć pochodną,
np.: f(x) = (sinx)cosx ..
10 sty 14:35