pomocy :(
kleocat: Ile jest liczb dziesieciocyfrowych, w których suma cyfr jest rowna 5 ?
10 sty 13:47
Maslanek: (a1, a2, ..., a10) − liczbę dziesięciocyfrową można utożsamić z takim ciągiem
Odpowiedzią na Twoje pytanie jest odpowiedź na pytanie:
Ile jest różnych rozwiązań równania a1+a2+...+a10=5, jeżeli wiadomo, że a1>0 oraz dla
każdego n=1,...,10 an∊N∪{0}
Korzystamy z kombinacji z powtórzeniami kolejno przyjmując a1=1, a1=2, a1=3, a1=4, a1=5
10 sty 14:04
kleocat: dalej nie rozumie

mam rozpisane juz tyle przypadkow ale tego jest za duzo
10 sty 14:25
Maslanek: Hm... 5−elementowe kombinacje zbioru 10−elementowego ({1
a, 1
b, 1
c, 1
d, 1
e}, {a
1, a
2,
..., a
10})
Każdej jedynce przyporządkowywujemy odpowiedni zbiór a
1, a
2, ..., a
10
Musimy jednak odrzucić taki przypadek, że a
1 nie ma żadnej jedynki, czyli a
1 nie jest
przypisane do żadnej z 1
i.
Trochę dużo... Nie jestem do końca pewny, czy to poprawnie, ale samo rozumowanie wydaje się
znośne

Nigdy nie rozumiałem kombinacji z powtórzeniami.
10 sty 14:39
Frost: Masz odpowiedź do tego zadania?
10 sty 14:43
Maslanek: Ewentualnie możesz popróbować zakładająć, że a1=1, a1=2 itd. permutacjami z powtórzeniami
odpowiednich elementów, np.
dla a1=5
A={0}
dla a1=4
A={0, 1} − 0 występuje 8 razy, 1 raz
dla a2=3
A1={0,1}, gdzie 0 występuje 7 razy, 1 dwa razy
A2={0,2}, gdzie 0 występuje 8 razy, 2 raz
itd.
10 sty 14:50
Maslanek: Sam jestem ciekawy wyniku, więc się podziel jak już znajdziesz/zrobisz
10 sty 14:50
Frost: Ja robiłem sposobem który napisałeś o 14:50. Nie miałem jeszcze kombinatoryki ale ucze się sam
do konkursu. Wyszło mi 535 liczb
10 sty 14:53
Frost: Wróć, błąd w rachunkach . Wyszło mi 715 czyli tak jak Tobie.
10 sty 14:58
kleocat: dobrze wam wyszlo
10 sty 15:05
Maslanek: Wyszło mi 706. Tzn., że coś pominąłem pewnie

Albo coś jest za dużo na górze, ale stawiam
raczej to pierwsze
10 sty 15:05
Maslanek: Nie wiem, co pominąłem, ale cieszy, że kombinacje z powtórzeniami wyszły dobre
10 sty 15:09
kleocat: eh poddaje sie..

nie rozumie tego
10 sty 15:09
Frost: Uczę się drugi dzień kombinatoryki

próbuje zrozumieć Twoją metodę raczej wyjaśnienie z godz
14:39. Dlaczego w symbolu Newtona masz 10+5−1. Skąd to +5 i −1?
10 sty 15:10
Maslanek: Twoja odpowiedź to kombinacje z powtórzeniami

(nie BEZ powtórzeń)
10 sty 15:12
Frost: Jeśli na pierwszym miejscu dasz 5 więc na pozostałych miejscach musisz mieć cyfrę 0.
Mamy 1 taką możliwość
Jesli damy na pierwszym miejscu 4: musimy mieć jedną jedynke i pozostałe 0.
| | | |
liczba takich możliwości to : | − liczba 10cyfrowa, jedno (pierwsze miejsce) |
| | |
zarezerwowane dla
| | | |
4 więc mamy 9 miejsc. Na ile sposobów możemy na tych 9 miejscach umieścić 1 ? | |
| | |
Jeśli pierwsze miejsce− 3. Mamy 2 przypadki:
| | | |
a) w liczbie są jeszcze dwie jedynki | wybieramy z 9 miejsc, miejsca dla dwóch jedynek. |
| | |
| | | |
b) w liczbie jest jedna dwójka | |
| | |
Jesli pierwsze miejsce − 2. Trzy przypadki:
| | | | | |
b) jedna dwójka i jedna jedynka | * | ( 8 bo masz zarezerwowane miejsca dla |
| | | |
dwóch dwójek)
dla ostatniego przypadku zrobisz sam i Ci wyjdzie jak wszystko dodasz
10 sty 15:16
kleocat: a skad ci sie wziely te liczby ?
10 sty 15:16
Frost: 15:12− moja odpowiedź?
odpowiedz mi na pytanie z 15:10
10 sty 15:17
Kacper:
Można na "piechotę"
5=5+0+... − 1 liczba
5=4+1+... − 18 liczb
5=3+2+... − 18 liczb
5=3+1+1+... − 36+72=108 liczb
5=2+2+1+... − 108 liczb
5=2+1+1+1+... − 84+9*28=336 liczb
5=1+1+1+1+1+... 126 liczb
Razem 1+18+18+108+108+336+126=715

Oczywiście wolę gotowe wzory
10 sty 15:18
kleocat: dobra biore sie za liczenie, ciekawe czy wyjdzie
10 sty 15:18
Frost: Które liczby?
masz liczbę 10−cyfrową i suma jej cyfr musi być 5.
Na pierwszym miejscu nie może być 0. mogą być cyfry od 1−5 ( jeżeli będą od 6−9 nie spełnimy
warunków zadania)
Jesli na pierwszym miejscu masz 5 to liczba wygląda tak:
50000000000, 5+0+0+0+0+0+0+0+0+0=10
41000000000, 4010000000000 z 4 na pierwszym miejscu, możesz jedynie operować jedynką
32000000000, 3020000000000, lub druga możliwość 3110000000, 3011000000
23000000000, 2030000000000 lub 2210000000, 2201000000 lub 2110000000, 2011000000
itd itd. jeszcze dla 1.
10 sty 15:22
kleocat: wiem wiem , liczylam tym twoim sposobem z 15:16 i wyszlo mi 750
10 sty 15:28
kleocat: 751*
10 sty 15:28
Frost: a jak zapisałaś dla jedynki?
10 sty 15:28
kleocat: | | | | | |
b) dwie "1" i jedna "2" | * | = 288 |
| | | |
| | | | | |
c) jedna "1" i jedna "3" | * | =81 |
| | | |
suma a b c d = 531
a razem z reszta 751
10 sty 15:34
Frost: w b) i c) masz błąd
jak wybrałaś dwie jedynki + jedna na początku masz już 3 miejsca zarezerwowane
| | | |
czyli jedną "2" możesz wybrać na | |
| | |
w c masz podobny błąd
10 sty 15:39
kleocat: wyszlo

!

DDD dziekuuujee

<3
10 sty 15:42
Frost: Widzisz

Najtrudniejsze jest zrozumienie zadanie i rozpisanie sobie możliwości potem już z
górki.
Wczoraj robiłem podobne zadanie ale mniej roboty bo miałem 6−cyfrową liczbę i suma i cyfr 4.
Zabieram się za dalsze zadanka
10 sty 15:44
kleocat: 
kurcze robie to prawdopodobienstwo i kombinatoryke juz tyle....a i tak mnie niekiedy po
prostu zwala z nog

Uczysz sie teraz kombinatoryki i prawdopodobienstwa
10 sty 15:45
Frost: Ogólnie w szkole ten dział zaczynam za jakieś 2 tygodnie ale uczę się sam w domu bo pisze
konkurs o diamentowy indeks AGH za 3 tygodnie ponieważ zawsze jest zadanie z
prawdopodobieństwa
10 sty 15:49
kleocat: ja sie wlasnie dostalam z geografii na ten diamentowy indeks

jak masz czas to mam jeszce kilka zadan ktorych kompletnie nie rozumie >.< a ty bys sobie
pocwiczyl

no i jak to sie mowi...jak sie komus tlumaczy to to jest najlepsza nauka
10 sty 15:50
Frost: nie ma sprawy

rzuć zadanie, zrobię i napiszę odpowiedź, jeśli będzie prawidłowa to CI
wytłumaczę
10 sty 15:53
kleocat: Ze zbioru {1,2,3,...,2n}, gdzie n nalezy do N+, losujemy dwa razy jedna cyfre bez zwracania i
tworzymy liczbe dwucyfrowa. Obliczn, jesli prawdopodobienstwo zdarzenia: " obie cyfry
otrzymanej liczby sa parzyste" jest rowne
521.
10 sty 15:59
Frost: Typowych zadań na prawdopodobieństwo jeszcze nie robiłem ale spróbuje
10 sty 16:03
Frost: jaka jest odpowiedź?
10 sty 16:06
kleocat: n = 11
10 sty 16:11
Frost: Oooo czyli mam dobrze hah

Już Ci tłumacze
10 sty 16:11
PW: Liczba rozwiązań równania
x
1+x
2+x
3+...+x
10 = 5
w liczbach naturalnych przy założeniu x
1 > 0
jest równa liczbie rozwiązań równania
(y
1+1)+y
2+y
3+...+y
10 = 5
bez założeń co do y
1 (też może być zerem).
Szukamy zatem liczby rozwiązań równania
y
1+y
2+y
3+...+y
10 = 4
w liczbach naturalnych.
Znany jest wzór, który określa liczbę k takich rozwiązań:
| | | | | | 10·11·12·13 | |
k = | = | = |
| = 715. |
| | | | 2·3·4 | |
10 sty 16:11
kleocat: PW dziekuje zadanie juz rozwiazane
10 sty 16:12
Frost: losujemy liczbę parzystą. w zbiorze mamy 2n liczb, a liczb parzystych jest 2n:2 czyli n.
Wiadomo ponieważ mamy na przemian raz nieparzystą raz parzystą.
Potem losujemy drugi raz liczbę parzystą bez zwracania. Teraz mamy w zbiorze liczb 2n−1
ponieważ wylosowaliśmy już jedną liczbę. Musimy wylosować znowu liczbę parzystą.
Liczb parzystych teraz w zbiorze jest n−1
| | n − 1 | |
więc prawdopodobieństwo wylosowania liczby parzystej drugi raz wynosi |
| |
| | 2n − 1 | |
zapomniałem dodać, że prawdopodobieństwo wylosowania liczby parzystej pierwszy raz wynosi
mamy równanie do rozwiązania
| 1 | | n − 1 | | 5 | |
| * |
| = |
| |
| 2 | | 2n − 1 | | 21 | |
10 sty 16:15
kleocat: jestes genialny <3 a ja sie trudzilam jakimis pierwsze losowanie tyle sposobow drugie tyle itd

..
10 sty 16:21
kleocat: tu jeszcze takie podobne, ktore juz kompletne nie wiem jak ugryzc

Ze zbioru {1,2,3,....,n−1,n}, n nalezy do N, n> badz rowne 2, losujemy liczby bez zwracania.
Prawdopodobienstwo zdarzenia, ze wylosowane liczby roznia sie o 1, jest rowne 0,1. Oblicz n.
10 sty 16:24
Frost: Też losujemy dwie liczby?
10 sty 16:28
Frost: Jaką masz odpowiedź do tego zadania?
10 sty 16:29
kleocat: losujemy kolejno dwie liczby *
n=20
10 sty 16:31
Frost: Okey mam.
10 sty 16:32
Frost: i już tłumaczę
10 sty 16:32
kleocat: Wow, naprawde jestem pod wrazeniem jak szybko i latwo ci to idzie.
Masz duze szanse na tej olimpiadzie !
10 sty 16:33
Frost: {1,2,3,....,n−1,n} mamy taki zbiór, czyli mamy n liczb.
Zauważ, że jak wylosujemy np 2 to liczby różniące się o jeden to 1 i 3.
Jest również drugi przypadek gdy wylosujemy 1 lub n. Liczba o 1 różniąca się od 1 to 2 a od n
to n−1.
Trzeba obliczyć teraz prawdopodobieństwa tych zdarzeń.
| | 1 | |
Losujemy jedynkę. prawdopodobieństwo wylosowania |
| . Jeśli wylosowaliśmy 1 musimy |
| | n | |
| | 1 | |
wylosować 2. Prawdopodobieństwo wylosowania 2 to |
| ponieważ bez zwracania. |
| | n − 1 | |
Mamy 2 takie sytuacje dla 1 i n.
Reszta sytuacji jest podana na początku. dla wylosowanej liczby losujemy liczbę o 1 większą lub
o 1 mniejszą.
| | n − 2 | |
Prawdopodobieństwo wylosowania liczby nie będącej 1 i n jest równe |
| |
| | n | |
| | 2 | |
Prawdopodobieństwo wylosowania liczby o jeden mniejszej lub większej to |
| |
| | n − 1 | |
Mamy takie równanie:
| | 1 | | 1 | | n − 2 | | 2 | | 1 | |
2* |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | n | | n − 1 | | n | | n − 1 | | 10 | |
Jak nie zrozumiesz: pytaj
10 sty 16:38
kleocat: nie rozumie do konca tego zapisu 2n−1
10 sty 16:41
Frost: w zbiorze n− elementowym który mamy do dyspozycji są 2 liczby mniejsze od wylosowanej w
pierwszym losowaniu. Jak wylosowaliśmy np. 3 to możemy wylosować liczbę 2 lub 4 czyli 2.
Losujemy bez zwracania czyli mamy po pierwszym losowaniu w zbiorze n−1 liczb.
| | 2 | |
Prawdopodobieństwo wylosowania wynosi |
| |
| | n − 1 | |
10 sty 16:45
kleocat: tobie tez wyszlo 0 = n4 − 2n3 + n2 − 40n − 80 ?
10 sty 16:57
Frost: Nie mi wyszło równanie kwadratowe.
Mnożymy ułamki przez siebie
| 2 | | 2n − 4 | | 1 | |
| + |
| = |
| |
| n2 − n | | n2 − n | | 10 | |
mamy wspólny mianownik
mnożymy na ukos i mamy kwadratowe
10 sty 17:02
kleocat: ok dziekuje

przez przypadek sobie pomnozylam wszystko
masz moze gg ?
10 sty 17:08
Frost: Gdzieś jakieś miałem ale nie korzystałem i nie pamiętam nr. zaraz może sobie przypomnę
na maila
10 sty 17:14
Frost: 52265014 łap
10 sty 17:16
11 sty 19:13
kleocat:
11 sty 19:47
Evil:
11 sty 19:47
Evil:
11 sty 20:07