układ równań
egzekwo: cześć,
mam taki oto układ równań:
2x+5y+2z=0
5x+7y+4z=0
4x−y−z=0
6x+9y+2z=0
[dział: macierze]
mam znaleźć ogólne rozwiązanie danego układu równań i jeden z układów fundamentalnych
rozwiązań.
i wszystko fajnie, tylko nie mogę dziabnąć tej macierzy ani gaussem ani cramerem! co w takim
przypadku?
10 sty 13:27
Gray: Zawsze da się "dziabnąć" Gaussem (Cramerem też o ile jest to układ Cramera).
10 sty 13:36
egzekwo: no tylko właśnie jak chcę wyzerować to się nie da, pomimo zamiany kolumn itd. jedyne wyjście
to wchodzenie w ułamki?
10 sty 13:43
Maslanek: Zaintrygowałeś mnie tym nie da się

Rozwiązane Gaussem: x=y=z=0
10 sty 13:47
Gray: Po pierwsze: ułamki nie bolą. Po drugie: ułamków można unikać na etapie sprowadzania do postaci
trójkątnej, ale jeżeli rozwiązania nie są całkowite, nie unikniesz ich.
10 sty 14:01
egzekwo: próbowałem ułamkami, ale nie wyszło mi x=y=z=0 tylko jakieś głupoty z ułamkiem

2x+2y+2z=0
−y+5,5z=0
10 sty 14:08