matematykaszkolna.pl
różnice między dwoma równaniami różniczkowymi Gerwazy: czym się różnią te 2 równania różniczkowe: 1. y' + 2y = −2ty2 2. y' − 2ty = 2t3y2 Oba równania są równaniami różniczkowymi Bernoulliego. Oba są nieliniowe i niejednorodne. Jednak pierwsze rozwiązuje się szybciej, wystarczy zrobić podstawienie i policzyć równanie o zmiennych rozdzielonych, z kolei w drugim po obustronnym scałkowaniu równania o zmiennych rozdzielonych trzeba jeszcze zastosować metodę uzmiennienia stałej. Z czego to wynika?
10 sty 13:13
Eve: jesli w 1 wstawisz warunek początkowy otrzymasz stałą równą liczbie, w 2 natomiast stała będzie funkcją zmiennej t
10 sty 13:44
Gerwazy: Dalej nie do końca jest do dla mnie zrozumiałe. Czy ta różnica nie wynika aby z tego że w drugim przypadku muszę policzyć najpierw rozwiązanie równania jednorodnego a w pierwszym nie muszę?
10 sty 15:43
Eve: no tak, przedstawiłam ci różnicę w otrzymanych rozwiązaniach
10 sty 15:48
Gerwazy: To teraz jak rozpoznać kiedy można rozwiązać równanie szybciej, tj. bez stosowania uzmienniania stałej − czy chodzi o postać niejednorodności? (−2t w równaniu 1 a 2t3 w równaniu 2)
10 sty 16:01
Eve: tak, ja to robiłam na wyczucie, po rozwiązaniu widać, kiedy trzeba uzmienniać, a kiedy nie
10 sty 16:05
Gerwazy: zaraz zaraz, napisałaś że po rozwiązaniu widać kiedy trzeba uzmienniać, rozwiązanie = niejednorodność? zaczynam się gubić.
10 sty 16:22
Eve: nie wiem czy mozna to 1 rozwiązać zmiennymi rozdzielonymi, to nie ta postać, sprawdziłeś czy w obu sposobach dostaniesz ten sam wynik?
10 sty 16:41
Gerwazy: właśnie sprawdzam
10 sty 16:45
Eve: y'=a(t)y+b(t), jesli b(t)=0, to mamy równanie jednorodne i nic ze stała nie robimy i w 1 tak jest b(t) jest stałą=2, nie zależy od t
10 sty 17:07
Eve: poszperałam, posprawdzałam emotka strasznie mnie to nurtowało emotka nawet znalazłam rozwiązane 2 emotka
10 sty 17:08
Gerwazy: pierwsze równanie da się rozwiązać na 2 sposoby, wynik wychodzi tak sam. W sumie to w obu sposobach sprowadza się do zmiennych rozdzielonych ale w innej kolejności. W jednym sposobie po sprowadzeniu do równania liniowego robi się jeszcze jedno podstawienie i potem ze zmiennych rozdzielonych. W drugim sposobie po sprowadzeniu do równania liniowego oblicza się rozwiązanie dla równania niejednorodnego które jest równaniem o zmiennych rozdzielonych, następnie uzmiennia się stałą. Dalej jednak nie rozumiem jak rozpoznawać którym spobem liczyć emotka
10 sty 17:21
Eve: no to ci napisałam, jesli przy y współczynnik nie zależy od t, to można od razu stosować zmienne rozdzielone
10 sty 17:24
Gerwazy: czyli chodzi o 2y w pierwszym równaniu i −2ty w drugim?
10 sty 17:57
Eve: tak, inaczej nie potrafie tego wytłumaczyć, nie znalazłam równania Bernoulliego bez tego t
10 sty 18:00
Gerwazy: chyba jednak nie jest tak jak piszesz, równania y'−2y=2t3y2 nie da się sprowadzić do równania o zmiennych rozdzielonych
10 sty 19:00
Eve: ale jeśli zrobisz podstawienie, to takie uzyskasz, w drugim juz nie
10 sty 19:02
Gerwazy: y'−2y=2t3y2 / :y2
y' 2 

i

=2t3
y2 y 
 1 
z=

y 
 y' 
z'=−

y2 
z'=−2(z+t3) podstawienie : u=z+t3 po czym wychodzi:
 du 
2u+

=2t2 i to nie jest równanie o zmiennych rozdzielonych
 dt 
coś robię źle?
10 sty 19:11
Eve: a to jak go rozwiązałeś zmiennymi rozdzielonymi?
10 sty 19:16
Gerwazy: nie rozwiązałem, to jest zmenione równanie 2 z pierwszego postu, zamiast −2ty jest −2y
10 sty 19:18
Eve: podsumowując nasze rozważania, jeśli po podstawieniu otrzymasz równanie, które da sie rozwiązac zmiennymi rozdzielonymi, to mozna, jeśli nie, to ciągniesz dalej uzmienniając stałą czyli zaczynasz od podstawienia tak czy siak i potem sprawdzasz inaczej juz nie potrafie ci pomóc, nie spotkałam się z takim przykładem
10 sty 19:31
Gerwazy: Z tego co ja zauważyłem to dla równania różniczkowego Bernoulliego z funkcją y(t), żeby można było to równanie rozwiązać bez uzmienniania stałej, zmienna t może stać tylko przy niejednorodności i nie może być podniesiona do żadnej potęgi, musi to być po prostu t, czyli tak jak w równaniu 1. y' + 2y = −2ty2.
10 sty 19:40
Eve: no i słusznie zauważyłeś, pisałam o tym gdzieś, ty drążyłeś i oboje się zaplataliśmy, więc sprawa wyjaśniona emotka
10 sty 19:42