różnice między dwoma równaniami różniczkowymi
Gerwazy: czym się różnią te 2 równania różniczkowe:
1. y' + 2y = −2ty2
2. y' − 2ty = 2t3y2
Oba równania są równaniami różniczkowymi Bernoulliego.
Oba są nieliniowe i niejednorodne.
Jednak pierwsze rozwiązuje się szybciej, wystarczy zrobić podstawienie i policzyć równanie o
zmiennych rozdzielonych, z kolei w drugim po obustronnym scałkowaniu równania o zmiennych
rozdzielonych trzeba jeszcze zastosować metodę uzmiennienia stałej. Z czego to wynika?
10 sty 13:13
Eve: jesli w 1 wstawisz warunek początkowy otrzymasz stałą równą liczbie, w 2 natomiast stała będzie
funkcją zmiennej t
10 sty 13:44
Gerwazy: Dalej nie do końca jest do dla mnie zrozumiałe.
Czy ta różnica nie wynika aby z tego że w drugim przypadku muszę policzyć najpierw rozwiązanie
równania jednorodnego a w pierwszym nie muszę?
10 sty 15:43
Eve: no tak, przedstawiłam ci różnicę w otrzymanych rozwiązaniach
10 sty 15:48
Gerwazy: To teraz jak rozpoznać kiedy można rozwiązać równanie szybciej, tj. bez stosowania uzmienniania
stałej − czy chodzi o postać niejednorodności? (−2t w równaniu 1 a 2t3 w równaniu 2)
10 sty 16:01
Eve: tak, ja to robiłam na wyczucie, po rozwiązaniu widać, kiedy trzeba uzmienniać, a kiedy nie
10 sty 16:05
Gerwazy: zaraz zaraz, napisałaś że po rozwiązaniu widać kiedy trzeba uzmienniać, rozwiązanie =
niejednorodność?
zaczynam się gubić.
10 sty 16:22
Eve:
nie wiem czy mozna to 1 rozwiązać zmiennymi rozdzielonymi, to nie ta postać, sprawdziłeś czy w
obu sposobach dostaniesz ten sam wynik?
10 sty 16:41
Gerwazy: właśnie sprawdzam
10 sty 16:45
Eve:
y'=a(t)y+b(t), jesli b(t)=0, to mamy równanie jednorodne i nic ze stała nie robimy
i w 1 tak jest b(t) jest stałą=2, nie zależy od t
10 sty 17:07
Eve: poszperałam, posprawdzałam

strasznie mnie to nurtowało

nawet znalazłam rozwiązane 2
10 sty 17:08
Gerwazy: pierwsze równanie da się rozwiązać na 2 sposoby, wynik wychodzi tak sam. W sumie to w obu
sposobach sprowadza się do zmiennych rozdzielonych ale w innej kolejności.
W jednym sposobie po sprowadzeniu do równania liniowego robi się jeszcze jedno podstawienie i
potem ze zmiennych rozdzielonych.
W drugim sposobie po sprowadzeniu do równania liniowego oblicza się rozwiązanie dla równania
niejednorodnego które jest równaniem o zmiennych rozdzielonych, następnie uzmiennia się stałą.
Dalej jednak nie rozumiem jak rozpoznawać którym spobem liczyć
10 sty 17:21
Eve: no to ci napisałam, jesli przy y współczynnik nie zależy od t, to można od razu stosować
zmienne rozdzielone
10 sty 17:24
Gerwazy: czyli chodzi o 2y w pierwszym równaniu i −2ty w drugim?
10 sty 17:57
Eve: tak, inaczej nie potrafie tego wytłumaczyć, nie znalazłam równania Bernoulliego bez tego t
10 sty 18:00
Gerwazy: chyba jednak nie jest tak jak piszesz,
równania y'−2y=2t3y2 nie da się sprowadzić do równania o zmiennych rozdzielonych
10 sty 19:00
Eve: ale jeśli zrobisz podstawienie, to takie uzyskasz, w drugim juz nie
10 sty 19:02
Gerwazy: y'−2y=2t
3y
2 / :y
2
z'=−2(z+t
3)
podstawienie : u=z+t
3
po czym wychodzi:
| | du | |
2u+ |
| =2t2 i to nie jest równanie o zmiennych rozdzielonych |
| | dt | |
coś robię źle?
10 sty 19:11
Eve: a to jak go rozwiązałeś zmiennymi rozdzielonymi?
10 sty 19:16
Gerwazy: nie rozwiązałem, to jest zmenione równanie 2 z pierwszego postu, zamiast −2ty jest −2y
10 sty 19:18
Eve:
podsumowując nasze rozważania, jeśli po podstawieniu otrzymasz równanie, które da sie rozwiązac
zmiennymi rozdzielonymi, to mozna, jeśli nie, to ciągniesz dalej uzmienniając stałą
czyli zaczynasz od podstawienia tak czy siak i potem sprawdzasz
inaczej juz nie potrafie ci pomóc, nie spotkałam się z takim przykładem
10 sty 19:31
Gerwazy: Z tego co ja zauważyłem to dla równania różniczkowego Bernoulliego z funkcją y(t), żeby można
było to równanie rozwiązać bez uzmienniania stałej, zmienna t może stać tylko przy
niejednorodności i nie może być podniesiona do żadnej potęgi, musi to być po prostu t, czyli
tak jak w równaniu 1. y' + 2y = −2ty2.
10 sty 19:40
Eve: no i słusznie zauważyłeś, pisałam o tym gdzieś, ty drążyłeś i oboje się zaplataliśmy, więc
sprawa wyjaśniona
10 sty 19:42