matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciągu liczbowego
jatoja:
Rozwiąż równanie, którego lewa strona jest zbieżnym szeregiem geometrycznym. x −
1
2x
+
x
2
2
−
1
4x
+
x
2
4
−
1
8x
+ ... = 1 ODPOWIEDŹ: x = −
2
3
lub x = 1
10 sty 12:50