Granica ciągu liczbowego - rozszerzenie
jatoja: W kwadrat o boku długości a wpisano drugi kwadrat w ten sposób, że jego wierzchołki leżą na
bokach kwadratu poprzedniego i dzielą go na dwie części w stosunku 4:3. W ten drugi kwadrat
wpisano analogicznie kwadrat trzeci itd. Oblicz sumę pól wszystkich utworzonych w ten sposób
kwadratów.
ODPOWIEDŹ: 4924a2
Proszę o pomoc w rozwiązaniu!
10 sty 12:31
Eta:
| | 9 | | 16 | | 25 | |
b2= |
| a2+ |
| a2= |
| a2 |
| | 49 | | 49 | | 49 | |
wartości pól tworzą ciąg geometryczny malejący
S
1+S
2+S
3+...... +S
n −−− suma ciągu geometrycznego zbieżnego
| | 25 | |
|q|<1 bo q= |
| , a1= a2 |
| | 49 | |
| | a1 | | 49 | |
S= |
| = .................. = |
| a2 |
| | 1−q | | 24 | |
10 sty 14:49