pytanie dotyczące funkcji
Kinia: Witam, mam pewien wykres funkcji , do którego należą między innymi trzy punkty. Jest to tzw
funkcja "składana" z trzech czesci. Mam omówić jej własności i tu moje pytanie: czy funkcja
ta jest stala w tych trzech punktach?
10 sty 12:21
Kinia: Mnie się wydaje, że raczej nie, ale już sama nie jestem pewna.
10 sty 12:22
Gray: Co masz na myśli pisząc, że funkcja jest stała w trzech punktach? Podaj może przykład.
10 sty 12:30
Kinia: Całość wygląda tak f(x)=5 dla x∊{−5;−4;−3} f(x) = x2 dla x∊ <−2,1> f(x) = p(x) dla x∊(1,9)
To jest ta funkcja tylko powinna być w klamrze, ale nie wiem jak się tutaj taką kamerkę robi.
10 sty 12:38
Kinia: Oczywiście mialo być "klamerkę" , przepraszam, ale piszę ze smartfona.
10 sty 12:43
Kinia: I w tej trzeciej części mialo być f(x)=√x
10 sty 12:45
Gray: Czyli f(−5)=f(−4)=f(−3)=5, tj. f jest stała na zbiorze {−5,−4,−3}. Jakie własności f masz
omówić?
10 sty 13:02
Kinia: Resztę już potrafię, tylko nurtowalo mnie jak opisać tą monotonicznosc dla tych trzech punktów
10 sty 13:21
Gray: Niemalejąca i nierosnąca jednocześnie.
10 sty 13:23
Kinia: Dziękuję
10 sty 13:25