zadanie
Blue: Czy podana równość jest prawdziwa:
(AnB)' = A'U B'
Mi się wydaje, że nie, ale w odpowiedziach mam, że tak, więc już nie wiem
10 sty 11:45
magda: oczywiscie ze jest i jest to prawo de morgana
10 sty 12:00
magda: moge udowodnić Ci to ale nie wiem z jakiego działu jest to zadanie ? logika ? a może matma ?
10 sty 12:01
Blue: a możesz to jakoś pokazać?
10 sty 12:01
Blue: Magda, udowodnij to tak, aby uczeń liceum zrozumiał
10 sty 12:02
Gray: Czy magda uważa, że "logika" ∩ "matma"=∅ ? A może jest chociaż jakaś inkluzja?
10 sty 12:17
Blue:
10 sty 13:26
Kacper:
10 sty 13:29
kyrtap: udowodnić można łatwo rysując zbiory
10 sty 13:30
Maslanek: Dowód formalny:
x∊(A*B)' ⇔ x∊(X\(A*B)) ⇔ x∊X ⋀ ~x∊A*B ⇔ x∊X ∧ ~(x∊A ∧ x∊B) ⇔ x∊X ⋀ (~x∊A ⋁ ~x∊B) ⇔
⇔ (x∊X ∧ x∉A) ⋁ (x∊X ∧ x∉B) ⇔ x∊X\A ⋁ x∊X\B ⇔ x∊A' ⋁ x∊B' ⇔ x∊(A' + B')
10 sty 13:38
Eta:
P=x∊(A'UB')⇔ (x∊A' v x∊B')⇔ (x∉A ⋀x∉B)⇔ x∉(A∩B)⇔x∊(A∩B)'=L
10 sty 13:38
Maslanek: Żeby dopełnić formalności, to należałoby te rozważania uprzedzić "Niech x∊X" i zakończyć "Z
dowolności x: (A*B)=A'+B'"
10 sty 13:43
Kacper:
Ja napisałem, ale internet mi nie działa.
10 sty 13:46
Kacper:
A,B − zdarzenia zawarte w Ω x∊(A∩B)'⇔x∊Ω\(A∩B)⇔x∊Ω ∧ x∉(A∩B)⇔x∊Ω ∧ ~x∊(A∩B)⇔x∊Ω ∧ (~x∊A ∨
~x∊B)⇔ x∊Ω ∧ (x∉A ∨ x∉B)⇔(x∊Ω ∧ x∉A) ∨ (x∊Ω ∧ x∉B)⇔x∊A' ∨ x∊B' ⇔x∊(A'∪B') c.n.w
10 sty 13:46
kyrtap: po co się męczyć z dowodami jak to widać na rysunku
10 sty 13:47
kyrtap: kyrtap>eksperci


!
10 sty 13:47
Blue: ale czy to nie jest tak, że do zbioru (AnB)' należy część A i część B, czyli A\B, B\A...
10 sty 13:49
Blue: Już rozumiem xD nieważne , dzięki za pomoc
10 sty 13:52