matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocyyy
Aga:
Witam
Mam 2 zadanka,ktore nie wiem jak zrobic. Mam nadzieje , ze mi pomozecie
zad.1 Zamien na iloczyn 9
n
+
1
+3
n
−27
n
+
2
zad.2 zamien na iloczyn z(a−b)−b+a
20 lis 23:45
AROB:
pomagam
20 lis 23:50
Aga:
dziekuje bardzo
20 lis 23:54
AROB:
1) 9
n
*9 + 3
n
− 27
n
* 27
2
= (3
n
)
2
* 9 + 3
n
− 729 * (3
n
)
3
= = 3
n
(9*3
n
+ 1 − 729 * 3
2n
) 2) z(a − b) + (a − b) = (a − b)(z + 1)
20 lis 23:56
Aga:
dzieki wielkie
21 lis 00:15