Całki wymierne
Sara: Proszę o pomoc w obliczeniu całek wymiernych:
) ∫4x+3/ x2+2x+2 dx
2) ∫x3+x2−3x+4/ x2+x−2 dx
3) ∫2x3+9x2+10x+2/ x3+3x2+2x dx
4)∫5x2+4x+5/ x3+x2+2x+2 dx
10 sty 10:59
daras: a szukałaś już sama sposobu, tutaj albo w podręczniku lub Wiki?
10 sty 11:32
ALINA: odp.: zad 1
| | (4x+3) | | 2(x2+2x+2)’−1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = |
| | (x2+2x+2) | | (x2+2x+2) | |
| | (x2+2x+2)’ | | 1 | |
= 2∫ |
| dx− ∫ |
| dx = |
| | (x2+2x+2) | | (x2+2x+2) | |
| | 1 | |
= 2 ln | x2+2x+2| − ∫ |
| dx = |
| | (x+1)2+1) | |
= 2 ln | x
2+2x+2| − arc tg(x+1)+C
10 sty 14:35
J:
..ciekawe ...

dlaczego 4x + 3 = 2(x
2 + 2x + 2) − 1 ...?
10 sty 14:41
ALINA: Odp.: wyjaśnienie do zadania nr 1
(4x+3) = 2(x2+2x+2)'−1
Ponieważ, w nawiasie jest pochodna tzn.2 (x2+2x+2)' =2(2x+2) = 4x+4, dlatego trzeba odjąć 1
aby uzyskać (4x+3)
12 sty 11:53
J:
..wiesz,że gdzieś dzwonią ...
| | 4x +2 + 1 | | 4x+2 | | 1 | |
.... = ∫ |
| dx = ∫ |
| + ∫ |
| dx = ... |
| | x2+2x+4 | | x2+2x+4 | | x2+2x+4 | |
12 sty 11:58
ALINA: Chciałam Ci dokładnie wytłumaczyć, ale zdecydowanie to Ty teraz innych wprowadzasz w błąd.
Radzę Ci dokładnie przemyśleć co wcześniej napisałam. I przeprosić mnie na forum.
Pozdrawiam Alina
12 sty 12:23
J: ..przemyślałem ... i widzę,że za nawiasem jest znak pochodnej , czego nie zauważyłem ...
.. w tej sytuacji przepraszam...
12 sty 12:40