Całka nieoznaczona
Beata: Stosując całkowanie przez podstawienie oblicz:
Nie mogę wymyślić dobrego podstawienie, czy ma ktoś jakiś pomysł?
10 sty 10:33
daras: a jakie ty masz pomysły
10 sty 10:43
daras: pochwal się nawet tymi złymi
10 sty 10:44
Beata: | | dt | |
no to pierwsze t = ex +1, ale dostajemy dx = |
| i za dużo mi to nie daje, myślałam |
| | ex | |
może t = e
x, ale też nie pasuje
10 sty 11:14
daras: t4 = ex +1 spróbuj
10 sty 11:31
Beata: ok, też o tym myślałam, ale jak w takiej sytuacji będzie wyglądać dx?
| | 4√(ex+1)3 | |
bo mi wychodzi dx = |
| |
| | ex | |
10 sty 11:47
J:
podstawienie: t = e
x dt = e
xdx
| | t2 | |
= ∫ |
| dt ... i kolejne podstawienie: u = t + 1 du = dt
|
| | 4√t+1 | |
10 sty 13:32
J:
| | t | |
mała poprawka: t = ex , dt = exdx ... = ∫ |
| dt ... i podstawienie: u = t + 1 |
| | 4√t+1 | |
10 sty 13:37
Beata: ok, wszystko ładnie wychodzi, dziękuje bardzo za pomoc
10 sty 16:44
daras: przecież podobno sama tak zaczęłaś więc nie ma za co
10 sty 20:24