y''=x(y')^2
Gerwazy: równanie różniczkowe y''=x(y')2
Jak to rozwiązać?
10 sty 00:57
Eve: całkuj obie strony przez podstawienie y'=u
10 sty 09:07
Gerwazy: tak robię,
I nie bardzo wiem jak to dalej ruszyć, całkując przez części wychodzi kompletnie inny wynik niż
ten który zwraca Wolfram
10 sty 10:10
Gray: Teraz przypadki: C>0 lub C<0. Może masz jakieś warunki początkowe?
10 sty 12:40
Gerwazy: y(1)=2
y'(1)=3
10 sty 13:05
Eve: czyli nie masz C tylko liczysz całkę oznaczoną
10 sty 13:39
Gray: Szkoda, że nie podałeś tego na początku.
| | −2 | | 5 | |
Skoro y'(1)=3 oraz y'(1) = |
| to 3+3c=−2 ⇒ c = − |
| . |
| | 1+c | | 3 | |
| | −2 | |
Czyli y'(x) = |
| . |
| | x2 −5/3 | |
Całkując stronami masz:
| | −2 | | √15 | | 3x+√15 | |
y(x) + C = ∫ |
| dx = |
| ln| |
| | |
| | x2 −5/3 | | 5 | | 3x− √15 | |
Stąd y(1)=2 ⇔
| | √15 | | 6+√15 | |
2+C = |
| ln| |
| | |
| | 5 | | 6− √15 | |
Ostatecznie:
| | √15 | | 3x+√15 | | √15 | | 6+√15 | |
y(x) = |
| ln| |
| | +2 − |
| ln| |
| | |
| | 5 | | 3x− √15 | | 5 | | 6− √15 | |
10 sty 13:44