Rozwiąż równanie
ola: Rozwiąż równanie:
| x2+1 | | −2x | |
| + |
| = 4x−12 |
| x−3 | | 3−x | |
10 sty 00:01
5-latek : A jak zapiszsemy to tak ?
| x2+1 | | −2x | |
| − |
| = 4x−12 bedzie latweij ? |
| x−3 | | x−3 | |
10 sty 00:06
5-latek : zauwaz ze 3−x=−(x−3)
10 sty 00:09
ola: właśnie wiem, nie przeniosłam sobie − z 2x do mianownika i źle mi wychodziło
10 sty 00:10
anusia: Jeśli drugi ułamek po lewej stronie pomnożymy licznik i mianownik przez (−1) to otrzymamy;
(x2+1+2x)/(x−3)=4(x−3) MNOŻĘ OBIE STRONY RÓWNANIA PRZEZ (x−3), x≠3
x2+2x+1=4(x2−6x+9)
po przekształceniach otrzymuję : −3x2+26x−35=0 Δ=256 √256=16 ,x=7 i x=5/3
10 sty 00:48