BLAGAM POMOCY
ola: przy jakiej stopie procentowej i miesiecznej kapitalizecji kapital podwoi sie po 6 latach
9 sty 22:48
Bogdan:
około 11,6%
Pokaż wzór, który należy tu zastosować, powinnaś go znać
9 sty 23:17
ola: wlasnie nie znam, bo wzor se bierze z jakiegos przeksztalcenia, ktoego ja nie ogarniam
9 sty 23:51
dero2005:
V = V
o(1+
rm)
n*m
V = 2V
o
V
o − kapitał wpłacony
r − oprocentowanie
m − ilość kapitalizacji w roku
n − ilość lat
2V
o = V
o(1+
rm)
n*m
2 = (1+
r12)
12*6
2 = (1+
r12)
72
lg2 = 72lg(1+
r12)
| | lg2 | | 0,301 | |
lg(1+r12) = |
| = |
| = 0,00418 |
| | 72 | | 72 | |
10
0,00418 = 1 +
r12
1,00967 = 1 +
r12
r = 0,116 = 11,6%
10 sty 12:54