Oblicz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji
Sendi: Wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji f(x) = −x2−1/√x2−8
9 sty 22:01
Eve: x2−8≥0 − to do dziedziny
x0 :f(x)=0
9 sty 22:03
5-latek : + miejsca zerowe sprawdzic z dziedzina
9 sty 22:25
anusia:
pierwiastek jest drugiego stopnia,to pod pierwiastkiem musi być liczba nieujemna−tak jak
napisała Ci
Eve,,ale to wyrażenie jest w mianowniku − to również nie może być =0.,x2−8.0 , Rozwiąż to
równanie.Zaznacz na osi x pierwiastki równania:−√8 i √8. Wykresem funkcji
y=x2−8 >0 jest parabola .Narysuj ją. Wyznacz na podstawie wykresu dziedzinę .
Miejsca zerowe nie wchodzą do dziedziny.
D; x∊(−∞,−p{8) i (√8,+∞).
f(x)=−x2−1 / √x2−8 nie ma pierwiastków rzeczywistych,bo √x2−8≠0 z założenia i −x2−1
nie ma pierwiastków
11 sty 17:35