3. Kwadrat o bokach A(−2,3) B(0,1) ma środek symetrii w punkcie S(0,3)
Oblicz:
a) współrzędne pozostałych wierzchołków
b) pole kwadratu
c) stosunek pola kwadratu do pola koła wpisanego w kwadrat.
Osią symetrii dla dwóch punktów jest prosta x=0, więc drugi punkt ma współrzędną x z innym
znakiem: D(2,3).
Dla drugich dwóch punktów osią symetrii jest prosta y = 3. Odległość BS = |3−1| = 2, więc 4
współrzędna to C(0, 4).
b)
a = √(−2−0)2+(3−1)2 = √4+4 = 2√2
P = a2 = 8
c)
| 1 | ||
r = | a = √2 | |
| 2 |
| P | 8 | |||
n = | = | = 1,27389 | ||
| Pk | 6,28 |
| P | 8 | 4 | ||||
n= | = | = | ||||
| Pk | 2π | π |