9 sty 21:39
Arcyksiążę:
Książka służy do tego żeby ją otwierać a nie żeby kurz na niej zalegał.
Potrzebujesz na jutro ? Szybko się obudziłeś.
9 sty 21:52
PW: Wskazówka do zadania 4.
Po obu stronach występują potęgi liczby 2, np.
8 = 23, p{2] = 21/2 itp.
Po skorzystaniu z twierdzeń o potędze potęgi i iloczynie potęg uzyskasz nieróność typu
2α > 2β,
której rozwiązanie jest oczywiste.
Nie pisz "rozwiązanie mi kilku zadań", bo brzmi to jak "zawiąż mi buty". Służba już
poumierała.
9 sty 22:06
vaild: Będę pamiętał na przyszłość.
Jeżeli nie byłoby to problemem proszę o rozpisanie przynajmniej 3 i 4 zadania. Nie mam pojęcia
jak to zrobić.
9 sty 22:11
Hajtowy: Przecież to jest zdj sprawdzianu

Proszę tego nie rozwiązywać
9 sty 22:20
Mila:
Mam nadzieję, że nauczysz się tych rozwiązań.
5)
log3(x2+5)=2⇔
32=x2+5
9=x2+5 /−5⇔
4=x2
x=2 lub x=−2
============
9 sty 22:25
vaild: To nie są zdjęcia sprawdzianu, rozwiązuje je koledze... (tak wiem... chore), ale sam dawno nie
robiłem tego typu zadań, on jest totalnym zerem z matematyki.
Mila bardzo dziękuje za pomoc, ale właśnie to zadanie rozwiązałem mimo to raz jeszcze dziękuje
za zainteresowanie

Większość już zrobiłem, pozostały mi 3 i 4.
9 sty 22:36
Mila:
3)
| | 4 | | 3 | | 3 | |
( |
| )x2+5x=[( |
| )2]x−2*( |
| )x2⇔ |
| | 3 | | 4 | | 4 | |
| | 4 | | 3 | | 3 | |
( |
| )x2+5x=( |
| )2x−4*( |
| )x2⇔ |
| | 3 | | 4 | | 4 | |
| | 4 | | 3 | |
( |
| )x2+5x=( |
| )2x−4+x2⇔ |
| | 3 | | 4 | |
| | 3 | | 3 | |
( |
| )−x2−5x=( |
| )2x−4+x2⇔ |
| | 4 | | 4 | |
−x
2−5x=2x−4+x
2 /−x
2
−2x
2−7x+4=0 /*(−1)
2x
2+7x−4=0
Δ=49−4*(−4)*2=49+32=81
√81=9
9 sty 22:39
Mila:
4)
(23)x*212*(x−1)>22*212*2x⇔
23x*212*x−12>22*2x
23x+12*x−12>22+x⇔
3x+12*x−12>2+x /−x
212x>212 /:212⇔
x>1
9 sty 22:46
vaild: Bardzo dziękuje.
Trzecie zadanie w części zrobiłem sam, było faktycznie banalnie proste... aż dziw mnie bierze,
że w pierwszym momencie nie wiedziałem jak je zrobić, czwarte ogólnie też dość proste, ale nie
mogłem skojarzyć co zrobić z tymi x w potęgach, teraz już wiem.
Pozdrawiam
9 sty 23:11
Mila:
9 sty 23:12