Sprawdź czy dany zbiór jest funkcją
student: Sprawdź czy dany zbiór jest funkcją
{(x,y)∊P(N)xP(N) : xUy = N}
oznaczmy ta relację jako R
mamy xRy i xRz dla dowolnych x,z,y ∊ P(N)
czyli xUy = N i xUz = N
z tego mamy xUy = xUz
y=z
więc jest to funkcja ?
9 sty 21:09
Eve: tak
9 sty 21:11
student: Dziedziną tej funkcji bedzię continuum, bo zbiór potęgowy zbioru
liczb naturalnych tyle wynosi ?
a przeciwdziedzina ?
9 sty 21:29
student: dziedzina to contiuum, bo zbiór pot. zbioru liczb naturalnych tyle wynosi ?
a przeciwdziedzina ?
9 sty 21:31
student: dziedzina to continuum ? a przeciwdziedzina ?
9 sty 21:32
student: mam jeszcze taki przykład :
{(x,y)∊P(N)xP(N) : x\y = zbiór pusty i xUy = N}
nie wiem jak to rozwiązać proszę o jakieś wskazówki.
czy fakt x\y= zbiór pusty świadczy o tym że x=y ? i bedzie xUx = N ?
9 sty 21:35